Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2015

SAŁATKA Z SAŁATY LODOWEJ, Z KURCZAKIEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Obraz
Lekka sałatka ze świeżych warzyw ze smażonym lub grillowanym kurczakiem z pysznym sosem. SKŁADNIKI : 1 sałata lodowa 25 dkg pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 1 filet z kurczaka 1 przyprawa kebab - gyros grzanki czosnkowe SOS : 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki bazylii sól do smaku szczypta pieprzu Filet z kurczaka kroję w kostkę lub cienkie paski, obsypuję przyprawą kebab  - gyros i odstawiam do lodówki na 2 godziny. Smażę i studzę. Sałatę rwę na kawałki. Pomidory kroję na 2 lub 4 części, ogórki - w plastry. Do salaterki wrzucam połowę sałaty, pomidorów, ogórków i grzanki. Potem drugą połowę składników. Przygotowuję sos. Do oliwy z oliwek dodaję ocet balsamiczny, sok z cytryny i sos sojowy. Dokładnie mieszam. Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią. Tak wykonany sos pozostawiam na 10 minut i wlewam do sałatki. SMACZNEGO  !!!

PASZTECIKI Z GRZYBAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Obraz
Szybka i smaczna przekąska na gorąco. Ciasto francuskie samo rozpływa się w ustach. Jest kruche i lekkostrawne. Leśne grzyby wspaniale pachną przypominając nam letnie poranki w lesie. SKŁADNIKI : 2 płaty ciasta francuskiego 30 dkg grzybów 1 cebula sól, pieprz do smaku jajko Do przygotowania pasztecików użyłam gotowanych i zamrożonych grzybów, które jesienią sama zebrałam. Można je spokojnie zastąpić pieczarkami. Gotowane grzyby rozmrażam. Pieczarki kroję w talarki. Cebulę siekam i podsmażam, dodaję grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 5 minut. Przestudzone grzyby przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Ciasta francuskie rozwijam i kroję na równe kwadraty. Połowę z nich nacinam. Farsz grzybowy nakładam na kwadrat ciasta, przykrywam drugim kwadratem, tym z nacięciami. Brzegi ciasta sklejam - najszybciej i najładniej, gdy sklejam przy użyciu widelca, czyli naciskam ciasto wokół kwadrata widelcem sklejając w ten sposób oba kawałki. Rozbijam jajko i sma

SAŁATKA Z RYŻEM CURRY, KURCZAKIEM I BROKUŁAMI

Obraz
Sałatka jest dobra na wszystko... Na śniadanie - sałatka. Na kolację - sałatka. Na imprezkę - sałatka. Niespodziewani goście - sałatka. Tylko za każdym razem inna. Dziś polecam sałatkę z brokułem, ryżem curry i kurczakiem. SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka przyprawa gyros 1 brokuł 1 łyżeczka curry 10 dkg ryżu 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku 2 łyżki słonecznika Filet z kurczaka kroję drobno i posypuję przyprawą gyros. Odstawiam na 2 godziny do lodówki. Jeśli bardzo mi się spieszy, od razu smażę. Ryż gotuję na sypko. Mieszam z curry. Studzę. Brokuł pokrojony drobno, wrzucam na wrzątek i gotuję 5 minut od zagotowania. Jeśli mam mrożone brokuły - wrzucam je na wrzątek bez rozmrażania i kroję dopiero po ostudzeniu. 2 łyżki majonezu i łyżkę śmietany mieszam dokładnie z roztartym ząbkiem czosnku. Poszczególne składniki układam warstwami :      I - ryż z curry                          II - 1 łyżka majonezu   III - kurczak   IV - brokuł  

GOFRY

Obraz
To propozycja dla wszystkich zapracowanych mam. Szybka i smaczna przekąska na słodko. Z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną i owocami. Pycha !!! SKŁADNIKI : 2 jajka 10 dkg cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 l mleka 10 dkg masła 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i miksuję, po chwili dodaję żółtka i ubijam. Masło rozpuszczam - jeśli nie mam wlewam 4 łyżki oleju - dodaję wraz z pozostałymi składnikami i miksuję. Gotowe ciasto wlewam do gofrownicy i piekę gofry na kolor miodu. UWAGA: studzimy na kratce lub w pozycji stojącej tj. na zdjęciu, wtedy gofry są chrupiące, a nie gumowate. SMACZNEGO  !!!

DZIKA GĘŚ Z PĘCZAKIEM

Obraz
Wbrew oczekiwaniom jest to bardzo proste danie, chociaż jego przygotowanie jest bardzo rozciągnięte w czasie. Moja gęś jest dzika, ale hodowlana jest równie smaczna. SKŁADNIKI : 1 gęś 1 litr mleka sól, pieprz 2 łyżki majeranku 300 ml bulionu 1 szklanka pęczaku 2,5 szklanki osolonej wody 1 łyżka masła Sprawioną i umytą gęś porcjuję i zalewam mlekiem. Pozostawiam na noc w chłodnym miejscu. Rano wyjmuję gęś i poszczególne części  nacieram solą, pieprzem i majerankiem. Wkładam na 3 godziny do lodówki. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam rosołem i przykrywam. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury  240° C i piekę 30 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszam temperaturę  do 220 ° C i piekę 2 godziny, co jakiś czas podlewając wywarem. Gotuję pęczak - wodę doprowadzam do wrzenia, wsypuję kaszę i łyżkę masła. Gotuję 15 minut. Przykrywam szczelnie i pozostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut. SMACZNEGO  !!!

MAKOWIEC

Obraz
Delikatne, mięciutkie ciasto drożdżowe i przepyszne nadzienie z maku i orzechów. Dom pachnący świętami ... Wigilia tuż, tuż ... Makowiec drożdżowy jeszcze ciepły, bo przecież taki najlepszy... SKŁADNIKI : Ciasto : 200 ml mleka 60 g drożdży 15 dkg cukru cukier waniliowy łyżka masła 4 żółtka 60 dkg mąki 1/2 łyżeczki soli Masa makowa: 20 dkg orzechów laskowych, włoskich i migdałów 1/2 kg maku 350 ml mleka 10 dkg rodzynków 15 dkg cukru 15 dkg miodu 4 białka 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego szczypta soli Przygotowanie makowca zaczynam od zalania maku wrzącą wodą. Po ostudzeniu zlewam wodę i przekręcam mak przez maszynkę. Robię to raz, ale mam specjalną siatkę, bardzo gęstą. Jeśli nie mamy takiej, mak trzeba przekręcić 2 razy. Z mleka, drożdży i 2 łyżek cukru przygotowuję rozczyn, czyli mleko podgrzewam lekko i rozpuszczam w nim drożdże i cukier. Odstawiam, aby urosło. Mąkę, cukier i sól mieszam. Dodaję miękkie masło, żółtka i rozczyn. Wyrabiam ciasto na g

ZRAZY Z DZIKA PO BORECKU

Obraz
Dziczyzna to bardzo zdrowe, delikatne i smaczne mięso. Najlepiej smakuje w towarzystwie innych darów lasu, np. grzybów. To świetna propozycja na świąteczny obiad. SKŁADNIKI : 1 kg schabu, karczku albo łopatki - najlepiej z warchlaka mieszanką myśliwska lub ulubione zioła 3 łyżki oliwy 250 ml bulionu marchew pietruszka 1 cebula 20 dkg grzybów leśnych sól, pieprz do smaku olej do smażenia opcjonalnie 3 łyżki śmietany Mięso dokładnie oczyszczam z wszelkich żył i kroję na nieduże kawałki. Nakłuwam Viktorem lub zbijam. Zioła i oliwę dokładnie mieszam i powstałą papką smaruję mięso. Do bejcy można dodać czerwonego wina, ale ja tego nie robię. Całość odstawiam przynajmniej na 3 godziny, gdy dzik nie był warchlakiem -  na dobę. Tak zamarynowane mięso obsmażam na gorącym oleju. Następnie przekładam do garnka z grubym dnem,  podlewam bulionem, wkładam pokrojoną marchew i pietruszkę i doprawiam solą i pieprzem. Grzyby leśne rozdrabniam i przesmażam z pokrojoną  cebulą, d

BARSZCZ CZERWONY

Obraz
Barszcz na zakwasie to propozycja nie tylko na święta, ale na każdy dzień roku. Można go podać z krokietami, pierożkami albo wypić w zimowy wieczór na rozgrzewkę.                      SKŁADNIKI : 1,5 kg buraków 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/4 pora cebula 3 ząbki czosnku 3/4 l zakwasu 1/2 szklanki suszonych grzybów 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Suszone grzyby zalewam wodą i moczę około 6 godzin, po czym solę i gotuję. Ostudzone kroję w kostkę lub paski. Wywar odstawiam, dodam później do barszczu. Warzywa- oprócz czosnku -  myję, obieram i zalewam 2,5 l wody. Gotuję bulion warzywny około 40 minut. Ugotowaną marchewkę i część buraczków ( tak, aby włożyć do bulionówek lub kubeczków) wyjmuję i kroję w kostkę lub paski - w zależności od tego, jak pokroiłam grzyby. Do bulionu dodaję grzyby, pokrojony czosnek i przyprawy, bez majeranku. Gotuję 40 minut, 10 minut przed koń

BABECZKI "RENIFERKI "

Obraz
Świetna propozycja do świątecznej kawy. Pulchna babeczka, pyszna masa śmietanowa i to wszystko w małych reniferkach. SKŁADNIKI : 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg cukr 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki mleka DEKORACJA: precelki czerwone żelki np. serduszka groszki czekoladowe Mąkę, proszek do pieczenia,cukier i sodę wkładam do miski. Dodaję do nich jajka i mleko. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę.  Przygotowaną masą napełniam wyłożone papilotkami foremki na babeczki  do 2/3 ich wysokości. Piekę przez 20 minut w 170 stopniach. Z podanej porcji wychodzą 24 babeczki. KREM ŚMIETANOWY : 500 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzącej wody i studzę.  Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier i ostudzoną żelatynę. Za pomocą szprycy nakładam krem na ostudzone babeczki. Dekoruję. Precelki przecinam na p

PIERNIK

Obraz
Zapach przyprawy , chrupiące orzechy i pyszne rodzynki ... Piernik... SKŁADNIKI :  4 jajka  1/2 szklanki cukru  3 szklanki  mąki  przyprawa do piernika  1 szklanka miodu  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  3 czekolady 1/2 szklanki orzechów 1/2 szklanki rodzynków  Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, chwilę miksuję, potem dodaję żółtka,  ubijam. Dodaję pozostałe składniki oprócz czekolady i bakalii i dokładnie mieszam. Masa wychodzi gęsta, więc trzeba się trochę pomęczyć.  Orzechy siekam lub trę w maszynce do bakalii. Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach lub siekam. Dodaję na końcu razem z orzechami i rodzynkami. Ciasto wlewam do 2 keksówek.  Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę około 45 minut.  Piernik jest najlepszy, kiedy poleży.  Ciasto można przełożyć dżemem śliwkowym.  SMACZNEGO  !!!

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I SURIMI

Obraz
Często brakuje nam czasu, a mamy ochotę na coś pysznego i niezwykłego. Polecam tę sałatkę z surimi. Przygotowanie zajmie nam kilkanaście minut, a jest naprawdę smaczna. Dobrze, jeśli zrobimy ją wcześniej. Makaron fajnie "wciągnie" wszystkie smaki. Możemy ją również wzbogacić kukurydzą konserwową, ale nie jest to konieczne. I tak zadowoli nasze podniebienia. SKŁADNIKI: 100 g makaronu ryżowego 250 g paluszków krabowych surimi 1 por 1/2 puszki ananas 2 łyżki majonezu sól                                                                           Makaron ryżowy parzę we wrzątku 3 minuty. Studzę i kroję, aby nitki były krótsze. Pora dokładnie oczyszczam i kroję w talarki. Paluszki krabowe i ananasa kroję w kostkę. Wszystkie składniki mieszam z majonezem.  Doprawiam solą. SMACZNEGO !!!

RYBA POD PIERZYNKĄ

Obraz
Propozycja na dzisiaj to delikatna ryba w sosie czosnkowym. Można ja podać na zimno i na gorąco. SKŁADNIKI : 1 kg płatów rybnych przyprawa warzywna 2 jajka bułka tarta 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 20 dkg pestek dyni Płaty rybne oprószam przyprawą warzywna. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na gorącym oleju. Majonez mieszam z jogurtem,  dodaję przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony czosnek. Ja zazwyczaj dokładnie mieszam, ale jeśli ktoś nie lubi kawałków czosnku może zblendować. Pestki słonecznika prażę, czyli smażę na suchej patelni teflonowej. Usmażone i wystudzone płaty smaruję sosem czosnkowym i posypuję prażonymi pestkami słonecznika. SMACZNEGO  !!!

PIERNICZKI

Obraz
Świetna propozycja dla tych, którzy szybko         chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych pierniczków. Ciastka z dodatkiem drożdży można jeść  niemal wprost z piekarnika ! Nie są twarde jak kamienie i nie potrzebują "leżakowania", aby zmięknąć.  Pychota !!! SKŁADNIKI : 35 dkg mąki 1 jajko 15 dkg cukru pudru czubata łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 dkg drożdży 5 dkg masła 2 łyżki kakao opcjonalnie 1 łyżka śmietany Mąkę mieszam z cukrem i sodą. Miód rozpuszczam i mieszam z przyprawą do piernika i kakao. Wlewam do mąki. Mieszam. Dodaję drożdże - bez robienia rozczynu,  jajko i masło, a także śmietanę,  jeśli ciasto jest zbyt twarde. Wyrabiam ciasto. Wałkuję na grubość około pół centymetra i wycinam foremkami różne  kształty. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C na 10 - 15  minut. Nie piekę zbyt długo, bo zbyt mocno twardnieją. POLEWA CZEKOLADOWA: 1 czekolada 2 łyżki mleka 1 ł

RYBA W CHIPSACH

Obraz
Propozycja dla miłośników ryby i chipsów paprykowych. SKŁADNIKI : 1 kg płatów rybnych 2 jajka 1 paczka chipsów paprykowych olej do smażenia Płaty rybne rozmrażam i bardzo delikatnie solę, a nawet wcale. Chipsy są słone i łatwo przesolić rybę. Kroję na mniejsze kawałki. Odkładam kilka chipsów do dekoracji, a pozostałe gniotę tak, aby powstała panierka. Grubość zależy od naszego gustu, ale musimy pamiętać, że im większe kawałki chipsów, tym więcej będzie odpadało z ryby. Jajka rozbijam w talerzyku. Pokrojone kawałki ryby panieruję w jajku i chipsach. Smażę na gorącym oleju. Dekoruję pozostawionymi chipsami.   SMACZNEGO !!!

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Obraz
Święta coraz bliżej, a to czas ryb. Poza tymi tradycyjnymi daniami warto przygotować coś nowego i pysznego. Polecam sałatkę śledziową bez dodatku soli. W końcu śledzie i tak zawsze są słone i konieczne jest długie moczenie. Warto skrócić ten czas i nie dodawać soli. SKŁADNIKI : 2 płaty śledziowe 1 cebula 2 ziemniaki 4 marchewki 15 dkg sera żółtego 3 łyżki majonezu Płaty śledziowe moczę w wodzie około 4 godzin, w połowie mniej więcej zmieniam wodę. Nie moczę dłużej, bo do sałatki nie dodaję soli. Kroję w kostkę. Marchew myję i obieram, ziemniaki szoruję i w koszulkach gotuję do miękkości. Zwykle ziemniaki wyjmuję wcześniej, a marchew jeszcze trochę zostawiam. Cebulę kroję w kostkę.Marchew, ziemniaki  i ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. Sałatkę układam warstwami: I - śledzie                                               II - majonez                                              III - cebula                                              IV - ziemniaki  

SZPINAK SMAŻONY Z JAJKIEM I CZOSNKIEM

Obraz
Szpinak to wspomnienie tortur z dzieciństwa. Dopiero niedawno odkryłam, że  może być naprawdę pyszny. Duszony na masełku, z jajkiem i czosnkiem. Mhhhh, pycha... Dzisiaj przypomina mi letnie wieczory. SKŁADNIKI : 25 dkg szpinaku 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej typu vegeta pieprz do smaku Szpinak odciskam z nadmiaru wody. Świeży parzę 2 minuty we wrzątku,  zimą biorę mrożony. Szpinak duszę na patelni na masełku. Przyprawiam,  dodaję czosnek drobno pokrojony. Po 5 minutach wbijam jajka. Smażę do ścięcia. Jeszcze sprawdzam jak smakuje i w razie potrzeby doprawiam. Zawsze lepiej mniej niż za dużo. SMACZNEGO  !!!

ŚLEDZIE PO WIEJSKU

Obraz
Co można pisać o śledziach? Albo lubi się je albo nie. Jeśli nie lubisz , nie jadłeś nigdy naprawdę pysznych śledzi i nie wiesz, co tracisz... Proponuję , spróbuj tych ! SKŁADNIKI : 1/2 kg płatów śledziowych 1 cebula 1 marchew gotowana przyprawa do śledzi 50 ml octu 100 ml oleju Płaty śledziowe moczę w wodzie ok 10 godzin, a zwykle zostawiam na noc. Cebulę kroję w talarki  i parzę wrzątkiem - polewam wodą na durszlaku, aby szybko ściekła. Ugotowaną marchew np. z zupy kroję drobno. Jeśli nie mam gotowanej, biorę suszoną. Surowa jest zbyt twarda. Olej mieszam z octem, dodaję cebulę,  marchew i przyprawę. Dokładnie mieszam. Zalewam pokrojone śledzie. Odstawiam do lodówki na 24 godziny. SMACZNEGO  !!!

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Obraz
Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem ,czekoladą lub budyniem. Takich pyszności nigdy nikt nie odmówi. SKŁADNIKI : 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 0,5 szklanki cukru 0,5 kg mąki pszennej 75 g margaryny 3 żółtka szczypta soli Thermomix - mleko, 2 łyżki cukru i drożdże wkładam do TM -  2 min. 30 s /37°C/ obr. 1. Dodaję wszystkie pozostałe produkty,  w tym rozpuszczoną margarynę - 3 min./ Interwał. Ciasto wkładam do plastikowej miseczki i pozostawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Na stolnicy rozwałkowuję ciasto na kształt koła. Dzielę nożem na 8 części - trójkątów. Na każdy z tych trójkątów nakładam nadzienie i zwijam formując rogaliki. Układam na blachę i smaruję roztrzepanym jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C  i piekę około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu dekoruję lukrem i wiórkami czekoladowym. SMACZNEGO  !!!

ŚLEDZIE W CEBULI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ

Obraz
Śledzia nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale ja jem je nie tylko raz w roku.  Dlatego podaję je na kilka sposobów. Dziś proponuję z cebulką i suszoną żurawiną,  tak świątecznie, bo święta tuż tuż. SKŁADNIKI : 1/2 kg płatów śledziowych 2 cebule 80 ml oleju 1 łyżka cukru 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 5 dkg suszonej żurawiny Płaty śledziowe moczę w wodzie ok 10 godzin, a zwykle zostawiam na noc. Cebulę kroję w talarki. Olej podgrzewam w garnuszku, dodaję cebulę i chwilę duszę. Dodaję przecier, żurawinę i przyprawy. Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut. Studzę. Pokrojone płaty śledziowe okładam cebulą i wkładam do lodówki. Śledzie są najsmaczniejsze po 2 dniach, kiedy wszystkie smaki połączą się. SMACZNEGO  !!!

MAKARON Z BIAŁYM SEREM

Obraz
Kiedy nie mam czasu,  albo muszę zrobić szybko coś do jedzenia, serwuje makaron z białym serem. Makaron pochodzi z paczki, ale warto zrobić domowy. Niestety,  często czasu brak... SKŁADNIKI : 1 paczka makaronu 25 dkg sera białego 1 łyżka smalcu 20 dkg boczku duńskiego Makaron przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Boczek kroję w dość grubą kostkę i smażę na smalcu, aż zarumieni się . Ser rozdrabniam widelcem. Ugotowany makaron posypuję serem i boczkiem. SMACZNEGO  !!!

ZAKWAS Z BURAKÓW

Obraz
Zrobienie zakwasu z buraków nie jest trudne, ani szczególnie pracochłonne, a przynosi wiele satysfakcji. Zakwas może być bazą do barszczu wigilijnego, a jego picie ma właściwości prozdrowotne - wzmacnia krew i odporność. Jest naturalnym napojem energetycznym. A więc pijmy zakwas nie tylko od święta! SKŁADNIKI: 1,5 kg buraków czerwonych 5- 6 ząbków czosnku 1,5 l wody 1,5 kopiastej łyżeczki soli kamiennej lub morskiej Wodę z solą gotuję i studzę. Buraki dokładnie oczyszczam i obieram. Kroję w plastry, albo w kostkę. Kształt nie jest istotny, ale później biorę część buraczków do barszczu i łatwiej mi je rozdrobnić. Czosnek obieram i mieszam z buraczkami. Wszystko wkładam do wielkiego słoja. Zalewam ostudzoną wodą i dokładnie zakręcam. Słój stawiam w ciepłym miejscu na 7 dni. Po 3 dniach zbieram pianę,  która pojawiła się na wierzchu. Po 7 dniach przecedzam zakwas przez pieluchę tetrową lub gazę. Następnie zlewam do czystych, wyparzonych słoiczków lub butelek.

DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM

Obraz
Ciasto drożdżowe nigdy się nie nudzi, a jego zapach nie potrzebuje żadnej reklamy. Zwabi zawsze do kuchni... SKŁADNIKI : 1/2 kg mąki 15 dkg margaryny 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży szczypta soli Robię rozczyn, czyli do letniego mleka dodaję drożdże i cukier, mieszam dokładnie i odstawiam, aby zaczęło rosnąć. Margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieram. Do mąki pszennej dodaję sól, margarynę utartą z żółtkami i podrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto. Nie za  długo, tak aby nie było twarde. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. MASA MAKOWA: 10 dkg rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów 25 dkg maku 10 dkg margaryny 3 - 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 4 białka szczypta soli cukier do smaku Mak parzę i ostudzony mielę. Margarynę rozpuszczam w garnuszku, dodaję mak, olejek, miód,  cukier, sól i białka. Dobrze mieszam,  najlepiej zmiksować. Dodaję bakalie i miesz

KOTLETY Z FILETA Z KURCZAKA, Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Obraz
Filet z kurczaka jest częstym gościem w moim domu, ale ile czasu można jeść to samo. Wciąż kotlety i kotlety! Dziś proponuję też kotlety, ale nieco inne. Do podanego przepisu można dodać jeszcze paprykę czerwoną,  która u mnie niestety nie posmakowała. SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka 25 dkg pieczarek 1 cebula 5 jajek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka, cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Cebulę i pieczarki smażę na oleju i studzę. Wszystko mieszam. Jajka rozbijam w talerzyku i dodaję do pozostałych produktów. Mieszam wszystko z mąką. Doprawiam do smaku. Na gorącą patelnię kładę łyżką masę mięsną i formuję małe kotleciki. Smażę z obu stron. Nie robię dużych kotletów, ponieważ przy odwracaniu na patelni rozrywają mi się. SMACZNEGO  !!!

ZUPA - KREM Z SUSZONYCH GRZYBÓW

Obraz
Propozycja na kolację wigilijną, oczywiście w wersji postnej. Każdego innego dnia polecam na wywarze mięsnym. SKŁADNIKI : 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1,5 l wywaru warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku grzanki lub groszek ptysiowy koperek lub natka pietruszki Oczyszczone suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc. Następnie gotuję w osolonej wodzie około 30 minut. Wyjmuję z wywaru, który odstawiam na bok i dokładnie płuczę, tak aby pozbyć się wszelkich nieczystości. Suszone grzyby czasami trudno oczyścić przed gotowaniem,  dlatego robię to dwa razy: przed i po gotowaniu. Ostudzone grzyby kroję drobno i przesmażam z posiekaną cebulką na oleju. Bulion warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę  ziemniaki. Dodaję również odstawiony wywar z grzybów. Delikatnie zlewam, nie do końca, gdyż na dnie może być piach lub inne nieczystości. Gotuję około 40 minut. Śmietanę rozprowadzam w niewie

BITKI Z SZYNKI DUSZONE W CEBULI

Obraz
Cóż można zrobić na obiad z szynki? Proponuję stare znajome - bitki. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do smaku Schab dzielę na kotlety, tłukę używając Victora , albo zwykłego tłuczka. Solę i posypuję pieprzem. Rozbijam jajko w talerzyku. Panieruję przygotowane kotlety najpierw w jajku, potem w bułce i kładę na  gorący olej. Obsmażam z obu stron  i przekładam do garnka. Na oleju pozostałym po kotletach, smażę  pokrojoną w talarki cebulę. Wykładam ją na kotlety, podlewam niewielką ilością wody  i duszę około 20 minut. Co jakiś czas sprawdzam, czy jest woda. Tak, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby uzupełniam. Podaję z ziemniakami w masełku i surówką np.  z kapusty pekińskiej. SMACZNEGO  !!!