Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2016

OGÓRKI KISZONE

Obraz
Przepyszne domowe ogórki z własnego ogródka bez chemii, ukiszone zgodnie z babcinym  przepisem. SKŁADNIKI : ogórki 2 łyżki soli na 1 litr wody czosnek chrzan kwiat kopru liść wiśni, porzeczki i winogrona Umyte ogórki wkładam do słoików, najczęściej 0,9 l, wtedy łatwo określić ilość potrzebnej zalewy - na 3 słoiki 1 litr zalewy. Do każdego słoiczka wkładam koper, chrzan  i liście. Gotuję zalewę, czyli 1 litr wody z 2 łyżkami soli, najlepsza jest specjalna do przetworów lub kamienna. Ogórki zalewam lekko przestudzoną zalewą, czasami nie czekam i zalewam wrzątkiem, ale trzeba uważać.  Zakręcam słoiki i odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Można je jeść już po 2 - 3 dniach jako ogórki małosolne. SMACZNEGO !!!

NALEWKA MALINOWA

Obraz
Bardzo smaczna, niezbyt słodka nalewka, po której ciężko się wstaje. Ha, ha... Bardzo dobrze się pije - nie czuć alkoholu, którego jest sporo. SKŁADNIKI : 2,5 kg malin 70 dkg cukru 2 l spirytusu 250 ml przegotowanej, ostudzonej wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Maliny zalewam spirytusem rozrobionym z wodą. Po 3 tygodniach odcedzam, wlewam do garnka i lekko podgrzewam. Dodaję cukier i kwasek. Mieszam i studzę. Rozlewam do butelek. Najsmaczniejsza jest po 6 miesiącach leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu. SMACZNEGO  !!!