OGÓRKI KISZONE
Przepyszne domowe ogórki z własnego ogródka bez chemii, ukiszone zgodnie z babcinym przepisem.
SKŁADNIKI :
ogórki
2 łyżki soli na 1 litr wody
czosnek
chrzan
kwiat kopru
liść wiśni, porzeczki i winogrona
Umyte ogórki wkładam do słoików, najczęściej 0,9 l, wtedy łatwo określić ilość potrzebnej zalewy - na 3 słoiki 1 litr zalewy.
Do każdego słoiczka wkładam koper, chrzan i liście.
Gotuję zalewę, czyli 1 litr wody z 2 łyżkami soli, najlepsza jest specjalna do przetworów
lub kamienna.
Ogórki zalewam lekko przestudzoną zalewą, czasami nie czekam i zalewam wrzątkiem, ale trzeba uważać. Zakręcam słoiki i odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
Można je jeść już po 2 - 3 dniach jako ogórki małosolne.
SMACZNEGO !!!
SKŁADNIKI :
ogórki
2 łyżki soli na 1 litr wody
czosnek
chrzan
kwiat kopru
liść wiśni, porzeczki i winogrona
Umyte ogórki wkładam do słoików, najczęściej 0,9 l, wtedy łatwo określić ilość potrzebnej zalewy - na 3 słoiki 1 litr zalewy.
Do każdego słoiczka wkładam koper, chrzan i liście.
Gotuję zalewę, czyli 1 litr wody z 2 łyżkami soli, najlepsza jest specjalna do przetworów
lub kamienna.
Ogórki zalewam lekko przestudzoną zalewą, czasami nie czekam i zalewam wrzątkiem, ale trzeba uważać. Zakręcam słoiki i odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
Można je jeść już po 2 - 3 dniach jako ogórki małosolne.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz