środa, 3 sierpnia 2016

OGÓRKI KISZONE

Przepyszne domowe ogórki z własnego ogródka bez chemii, ukiszone zgodnie z babcinym  przepisem.

SKŁADNIKI :

ogórki
2 łyżki soli na 1 litr wody
czosnek
chrzan
kwiat kopru
liść wiśni, porzeczki i winogrona


Umyte ogórki wkładam do słoików, najczęściej 0,9 l, wtedy łatwo określić ilość potrzebnej zalewy - na 3 słoiki 1 litr zalewy.
Do każdego słoiczka wkładam koper, chrzan  i liście.

Gotuję zalewę, czyli 1 litr wody z 2 łyżkami soli, najlepsza jest specjalna do przetworów
lub kamienna.

Ogórki zalewam lekko przestudzoną zalewą, czasami nie czekam i zalewam wrzątkiem, ale trzeba uważać.  Zakręcam słoiki i odstawiam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.

Można je jeść już po 2 - 3 dniach jako ogórki małosolne.

SMACZNEGO !!!