BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Wspaniałe, proste ciasto biszkoptowe z bogatą gamą smaków. Słodycz masy kajmakowej i bitej śmietany przeplata się z winnym dżemem wiśniowym.  Całość podkreśla prażony słonecznik.

SKŁADNIKI :

BISZKOPT :
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 słoik dżemu wiśniowego
1 galaretka wiśniowa

750 ml śmietany kremówki (30 % )
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny

1/2 puszki masy kajmakowej
100 g słonecznika
1 łyżka masła
1 cukier waniliowy

Biszkopt przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej, aby dobrze ostygł.
Białka ubijam za szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję. Po chwili wrzucam żółtka, mieszam dokładnie. Do naczynia przesiewam oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mieszam powoli. Ciasto wylewam na prostokątną blachę.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 35 minut.
Po ostudzeniu kroję na pół.

Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody. Lekko studzę i mieszam z dżemem. Powstałą masę wykładam na biszkopt.

Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawiam do ostygnięcia. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję ostudzoną żelatynę i mieszam. Bitą śmietanę wykładam na dżem, przykrywam drugą połową biszkoptu.

Łyżkę masła topię na patelni, dodaję słonecznik i cukier waniliowy. Smażę 3 - 4 minuty.
Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową i posypuję ostudzonym, prażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO  !!!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SANDACZ W GALARECIE

RYBA W CHIPSACH