BARSZCZ BIAŁY
Pyszna zupa, tradycyjnie kojarzona ze świętami wielkanocnymi.
Moi domownicy mogliby ją jeść codziennie,
obowiązkowo z białą kiełbasą i jajami przepiórczymi.
SKŁADNIKI :
1, 5 szklanki zakwasu na żurek
2 l wody
1 ząbek czosnku
2 ziela angielskie
liść laurowy
1 łyżka przyprawy warzywnej
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
0,5 kg białej kiełbasy
20 dkg wędzonki
4 jaja
Kiełbasę i pokrojoną wędzonkę zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia, gotuję ok. 5 minut. Wyjmuję kiełbasę i wędzonkę, do wywaru dodaję zakwas oraz przyprawy z pokrojonym czosnkiem. Gotuję kolejne 5 minut.
W kubeczku rozrabiam śmietanę z mąką pszenną, dodaję stopniowo gorący wywar. Wlewam śmietanę do wywaru, dodaję majeranek, kiełbasę i wędzonkę. Gotuję i doprawiam w miarę potrzeby solą i pieprzem.
Jajka gotuję na twardo, ostudzone kroję na pół. Dodaję do barszczu tuż przed podaniem.
SMACZNEGO !!!
Moi domownicy mogliby ją jeść codziennie,
obowiązkowo z białą kiełbasą i jajami przepiórczymi.
SKŁADNIKI :
1, 5 szklanki zakwasu na żurek
2 l wody
1 ząbek czosnku
2 ziela angielskie
liść laurowy
1 łyżka przyprawy warzywnej
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
0,5 kg białej kiełbasy
20 dkg wędzonki
4 jaja
Kiełbasę i pokrojoną wędzonkę zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia, gotuję ok. 5 minut. Wyjmuję kiełbasę i wędzonkę, do wywaru dodaję zakwas oraz przyprawy z pokrojonym czosnkiem. Gotuję kolejne 5 minut.
W kubeczku rozrabiam śmietanę z mąką pszenną, dodaję stopniowo gorący wywar. Wlewam śmietanę do wywaru, dodaję majeranek, kiełbasę i wędzonkę. Gotuję i doprawiam w miarę potrzeby solą i pieprzem.
Jajka gotuję na twardo, ostudzone kroję na pół. Dodaję do barszczu tuż przed podaniem.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz