TORT ŚMIETANOWY Z NUTELLĄ
Wspaniały tort śmietanowy z bitą śmietaną z dodatkiem Nutelli.
Masa jest wyśmienita!!! Czekoladowa, lekko słodka...
Winny dżem wiśniowy podkreśla smak.
To najlepszy tort, jaki dotychczas robiłam!
SKŁADNIKI :
BISZKOPT:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, miksuję. Wrzucam żółtka i ubijam. Dodaję oba rodzaje mąki i proszek. Mieszam delikatnie.
Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę około 30 minut.
Ostudzony biszkopt przekrawam na 4 krążki.
PONCZ :
3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
Mieszam składniki. Każdy krążek ciasta nasączam przygotowanym ponczem.
MASA:
1 l śmietany kremówki
6 łyżek Nutelli
2 łyżki żelatyny
dżem wisniowy
2 łyżki Nutelli
Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Studzę.
Śmietanę ubijam. Dodaję Nutellę i żelatynę.
Do półlitrowego kubka odkładam masę do dekoracji. Na moje różyczki poszło mi dużo bitej śmietany.
Krążek ciasta nasączony ponczem, smaruję cienką warstwą Nutelli. Na to wykładam bitą smietanę. Masa nie stężała jeszcze i może wypłynąć, dlatego na kilka minut wkładam ciasto do lodówki, a potem przykrywam drugim krążkiem.
Wykładam następną porcję kremu.
Na trzecim krążku biszkoptu rozsmarowuję dżem wiśniowy i wykładam bitą śmietanę. Przykrywam ostatnim krążkiem ciasta.
Tort smaruję cienką warstwą kremu. Rękaw cukierniczy napełniam kremem. Musi być dobrze schłodzony, aby wyszły ładne kwiatuszki.
Zaczynam od środka tortu. Trzymając rękaw prostopadle do tortu wyciskam trochę kremu, a następnie zataczam dookoła niego koło. W ten sposób dekoruję cały tort.
SMACZNEGO !!!
Masa jest wyśmienita!!! Czekoladowa, lekko słodka...
Winny dżem wiśniowy podkreśla smak.
To najlepszy tort, jaki dotychczas robiłam!
SKŁADNIKI :
BISZKOPT:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, miksuję. Wrzucam żółtka i ubijam. Dodaję oba rodzaje mąki i proszek. Mieszam delikatnie.
Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę około 30 minut.
Ostudzony biszkopt przekrawam na 4 krążki.
PONCZ :
3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
Mieszam składniki. Każdy krążek ciasta nasączam przygotowanym ponczem.
MASA:
1 l śmietany kremówki
6 łyżek Nutelli
2 łyżki żelatyny
dżem wisniowy
2 łyżki Nutelli
Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Studzę.
Śmietanę ubijam. Dodaję Nutellę i żelatynę.
Do półlitrowego kubka odkładam masę do dekoracji. Na moje różyczki poszło mi dużo bitej śmietany.
Krążek ciasta nasączony ponczem, smaruję cienką warstwą Nutelli. Na to wykładam bitą smietanę. Masa nie stężała jeszcze i może wypłynąć, dlatego na kilka minut wkładam ciasto do lodówki, a potem przykrywam drugim krążkiem.
Wykładam następną porcję kremu.
Na trzecim krążku biszkoptu rozsmarowuję dżem wiśniowy i wykładam bitą śmietanę. Przykrywam ostatnim krążkiem ciasta.
Tort smaruję cienką warstwą kremu. Rękaw cukierniczy napełniam kremem. Musi być dobrze schłodzony, aby wyszły ładne kwiatuszki.
Zaczynam od środka tortu. Trzymając rękaw prostopadle do tortu wyciskam trochę kremu, a następnie zataczam dookoła niego koło. W ten sposób dekoruję cały tort.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz