PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM
Pieczeń rzymska z jajeczka mi przepiórczymi jest przepyszna.
Pojawia się w mojej kuchni nie tylko przy okazji świąt.
Jest świetną alternatywą dla wędlin czy past.
SKŁADNIKI :
80 dkg mielonego mięsa
1 cebula
2 jajka
1 namoczona bułka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 słodkiej papryki
8 gotowanych jajek przepiórczych lub 4 jaja kurze
Cebulę siekam drobniutko i podsmażam.
Namoczoną bułkę dokładnie odciskam i rozcieram w palcach.
Mieszam wszystkie składniki, z wyjątkiem gotowanych jajek.
Masę mięsną wkładam do połowy blachy - keksówki. Pośrodku, wzdłuż dłuższego boku blachy układam gotowane jajka, jedno za drugim.Przykrywam je drugą częścią masy mięsnej. Dokładnie dociskam i wyrównuję powierzchnię.
Wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piekę ok. 70 minut.
SMACZNEGO !!!
Pojawia się w mojej kuchni nie tylko przy okazji świąt.
Jest świetną alternatywą dla wędlin czy past.
SKŁADNIKI :
80 dkg mielonego mięsa
1 cebula
2 jajka
1 namoczona bułka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 słodkiej papryki
8 gotowanych jajek przepiórczych lub 4 jaja kurze
Cebulę siekam drobniutko i podsmażam.
Namoczoną bułkę dokładnie odciskam i rozcieram w palcach.
Mieszam wszystkie składniki, z wyjątkiem gotowanych jajek.
Masę mięsną wkładam do połowy blachy - keksówki. Pośrodku, wzdłuż dłuższego boku blachy układam gotowane jajka, jedno za drugim.Przykrywam je drugą częścią masy mięsnej. Dokładnie dociskam i wyrównuję powierzchnię.
Wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piekę ok. 70 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz