SZARLOTKA NA CIEPŁO
Moje dzieci niedawno odkryły szarlotkę.
Jeszcze niedawno nie znosiły jabłek w cieście, liczyły się tylko świeże.
Kiedy były małe, pluły, gdy poczuły smak pieczonych jabłek. Dzisiaj smak im się zmienił i szarlotka często gości w naszym domu.
SKŁADNIKI :
1 margaryna
3 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dużych jabłka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Margarynę siekam, dodaję przesianą mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto dzielę na pół. Jedną połowę wykładam na prostokątną blachę, drugą odkładam na bok.
Jabłka obieram, połowę trę na tarce z dużymi oczkami, drugą kroję w plastry. Mieszam jabłka z orzechami, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wykładam na blachę i przykrywam drugą połową ciasta.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę 1 godzinę.
Szarlotkę można podawać na ciepło - podgrzaną w mikrofali - z bitą śmietaną lub
na zimno, z lodami.
SMACZNEGO !!!
Jeszcze niedawno nie znosiły jabłek w cieście, liczyły się tylko świeże.
Kiedy były małe, pluły, gdy poczuły smak pieczonych jabłek. Dzisiaj smak im się zmienił i szarlotka często gości w naszym domu.
SKŁADNIKI :
1 margaryna
3 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dużych jabłka
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Margarynę siekam, dodaję przesianą mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto dzielę na pół. Jedną połowę wykładam na prostokątną blachę, drugą odkładam na bok.
Jabłka obieram, połowę trę na tarce z dużymi oczkami, drugą kroję w plastry. Mieszam jabłka z orzechami, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wykładam na blachę i przykrywam drugą połową ciasta.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę 1 godzinę.
Szarlotkę można podawać na ciepło - podgrzaną w mikrofali - z bitą śmietaną lub
na zimno, z lodami.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz