BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
Wspaniałe, proste ciasto biszkoptowe z bogatą gamą smaków. Słodycz masy kajmakowej i bitej śmietany przeplata się z winnym dżemem wiśniowym. Całość podkreśla prażony słonecznik. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik dżemu wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 750 ml śmietany kremówki (30 % ) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/2 puszki masy kajmakowej 100 g słonecznika 1 łyżka masła 1 cukier waniliowy Biszkopt przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej, aby dobrze ostygł. Białka ubijam za szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję. Po chwili wrzucam żółtka, mieszam dokładnie. Do naczynia przesiewam oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mieszam powoli. Ciasto wylewam na prostokątną blachę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 35 minut. Po ostudzeniu kroję na pół. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklan
Komentarze
Prześlij komentarz