ŚLIWKOWE MARZENIE

 Pierwszy raz jadłam to ciasto u mamy.
Uwielbiam śliwki, więc smakowało znakomicie.

Delikatny, kakaowy biszkopt z czekoladową masą na bazie masła.

Może trochę słodkie, ale cudowne.

Suszone śliwki i gorzka czekolada. Fantastyczne połączenie...



BISZKOPT KAKAOWY:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję cukier, chwilę później żółtka .
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Dodaję do pozostałych składników i delikatnie mieszam.
Prostokątną formę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
Piekę w temp. 160- 180 C  ok. 30- 40 minut.
Biszkopt po ostudzeniu kroję na pół. 


KREM CZEKOLADOWY:

1 1/2 masła
1/2 szklanki cukru  
3 jaja 
2 czekolady gorzkie 
2 opakowania śliwek suszonych
8 łyżek mleka 

powidła śliwkowe

 

Jaja ubijam z cukrem na parze. Studzę.

1 czekoladę rozpuszczam w 1 łyżce mleka. Studzę, aby masa nie zważyła się po dodaniu do masła. Kiedy robiłam I raz dodałam czekoladę startą w wiórki.Ta wersja jest prostsza , ale nie wygląda tak dobrze, masa jest jasna - co widać na zdjęciach.


Ucieram masło, dodaję ostudzone jaja i czekoladę.

I połowę biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Na to wykładam część kremu.
Przykrywam II częścią biszkoptu i smaruję kremem.

Śliwki kroję w paseczki. Wykładam na krem.

Czekoladę rozpuszczam w 7 łyżkach mleka. Lekko ostudzoną polewam ciasto.

Schładzam w lodówce.


SMACZNEGO!!!


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ