ŚLIWKOWE MARZENIE
Uwielbiam śliwki, więc smakowało znakomicie.
Delikatny, kakaowy biszkopt z czekoladową masą na bazie masła.
Może trochę słodkie, ale cudowne.
Suszone śliwki i gorzka czekolada. Fantastyczne połączenie...
BISZKOPT KAKAOWY:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję cukier, chwilę później żółtka .
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodaję do pozostałych składników i delikatnie mieszam.
Prostokątną formę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
Piekę w temp. 160- 180 C ok. 30- 40 minut.
Biszkopt po ostudzeniu kroję na pół.
KREM CZEKOLADOWY:
1 1/2 masła
1/2 szklanki cukru
3 jaja
2 czekolady gorzkie
2 opakowania śliwek suszonych
8 łyżek mleka
powidła śliwkowe
Jaja ubijam z cukrem na parze. Studzę.
1 czekoladę rozpuszczam w 1 łyżce mleka. Studzę, aby masa nie zważyła się po dodaniu do masła. Kiedy robiłam I raz dodałam czekoladę startą w wiórki.Ta wersja jest prostsza , ale nie wygląda tak dobrze, masa jest jasna - co widać na zdjęciach.
Ucieram masło, dodaję ostudzone jaja i czekoladę.
I połowę biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Na to wykładam część kremu.
Przykrywam II częścią biszkoptu i smaruję kremem.
Śliwki kroję w paseczki. Wykładam na krem.
Czekoladę rozpuszczam w 7 łyżkach mleka. Lekko ostudzoną polewam ciasto.
Schładzam w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz