RODZYNKOWIEC


BISZKOPT :

6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, a po chwili żółtka. Miksuję.
Mieszam wszystkie sypkie składniki i wsypuję.  Delikatnie mieszam.
Wlewam do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ° C.  Piekę około 45 minut.
Po ostudzeniu kroję na pół.

MASA I :

budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
margaryna

Budyń gotuję w szklance mleka.
Po ostudzeniu ucieram z margaryną.

MASA II :

30 dkg rodzynek
100 ml rumu lub wódki
1/2 margaryny
2 czekolady

Rodzynki zalewam rumem lub wódką na 10 godzin.Po upływie tego czasu zlewam rum do buteleczki i wykorzystuję do ciasta.
Czekolady rozpuszczam w margarynie. Dodaję rodzynki i mieszam.


SKŁADNIKI :

dżem porzeczkowy


Ciasto składam w następującej kolejności:

 I - połowa biszkoptu
II - dżem porzeczkowy
III - 1/2 masy
IV - druga połowa biszkoptu
 V - druga połowa masy
VI - rodzynki


SMACZNEGO  !!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ