JABŁECZNIK
Cóż nowego i ciekawego można powiedzieć o szarlotce?!
Trzeba ją jeść, jeść i jeść...
SKŁADNIKI :
CIASTO :
20 dkg margaryny
40 dkg mąki pszennej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
MASA JABŁKOWA:
1,5 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
PIANA Z BIAŁEK:
4 białka
szczypta soli
18 dkg cukru
Wszystkie składniki ciasta mieszam i wyrabiam na gładko. Dzielę na pół; jedną część wkładam do zamrażarki na 30 minut, drugą częścią wykładam blachę, nakłuwam widelcem i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 ° C.
Jabłka obieram, trę na tarce z dużymi oczkami i mieszam z cukrem i cynamonem.
Upieczony spód ciasta posypuję bułką tartą, równomiernie wykładam jabłka.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, miksuję. Wykładam na jabłka.
Cześć ciasta z zamrażarki ścieram na tarce z dużymi oczkami na pianę z białek.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 45 minut.
Ciepłe ciasto podaję z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
SMACZNEGO !!!
Trzeba ją jeść, jeść i jeść...
SKŁADNIKI :
CIASTO :
20 dkg margaryny
40 dkg mąki pszennej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
MASA JABŁKOWA:
1,5 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
PIANA Z BIAŁEK:
4 białka
szczypta soli
18 dkg cukru
Wszystkie składniki ciasta mieszam i wyrabiam na gładko. Dzielę na pół; jedną część wkładam do zamrażarki na 30 minut, drugą częścią wykładam blachę, nakłuwam widelcem i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 ° C.
Jabłka obieram, trę na tarce z dużymi oczkami i mieszam z cukrem i cynamonem.
Upieczony spód ciasta posypuję bułką tartą, równomiernie wykładam jabłka.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, miksuję. Wykładam na jabłka.
Cześć ciasta z zamrażarki ścieram na tarce z dużymi oczkami na pianę z białek.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 45 minut.
Ciepłe ciasto podaję z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz