RODZYNKOWIEC
BISZKOPT :
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, a po chwili żółtka. Miksuję.
Mieszam wszystkie sypkie składniki i wsypuję. Delikatnie mieszam.
Wlewam do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ° C. Piekę około 45 minut.
Po ostudzeniu kroję na pół.
MASA I :
budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
margaryna
Budyń gotuję w szklance mleka.
Po ostudzeniu ucieram z margaryną.
MASA II :
30 dkg rodzynek
100 ml rumu lub wódki
1/2 margaryny
2 czekolady
Rodzynki zalewam rumem lub wódką na 10 godzin.Po upływie tego czasu zlewam rum do buteleczki i wykorzystuję do ciasta.
Czekolady rozpuszczam w margarynie. Dodaję rodzynki i mieszam.
SKŁADNIKI :
dżem porzeczkowy
Ciasto składam w następującej kolejności:
I - połowa biszkoptu
II - dżem porzeczkowy
III - 1/2 masy
IV - druga połowa biszkoptu
V - druga połowa masy
VI - rodzynki
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz