wtorek, 19 grudnia 2017

ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Śledzie to bardzo znana i nie zawsze lubiana ryba.
Jedni zachwycają się,  inni nawet nie spojrzą.
Ale dobrze przygotowany śledź jest pyszny.
Polecam nie tylko w Wigilię.


SKŁADNIKI :

1 kg płatów śledziowych
2 cebule

ZALEWA: 1 szklanka octu
                  3,5 szklanki wody
                  4 - 5 łyżek cukru
                  3 ziarna ziela angielskiego
                  3 liście laurowe


WYKONANE :

Płaty śledziowe zalewam zimną wodą i moczę ok. 4 - 5 godzin. Kroję.

Cebulę kroję w talarki lub pół talarki.
Wszystkie składniki zalewy, razem z cebulą, gotuję ok. 3 - 5 minut. Odstawiam do ostygnięcia.

W pojemniku układam pokrojone płaty śledziowe i zalewam zimną zalewą.
Najsmaczniejsze są po 2 - 3 dniach.


SMACZNEGO !!!