PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Mój syn jest wielkim fanem pierników.
Najchętniej zjada miękkie, wilgotne ciasto i to gotowe "na już".
Bez orzechów, rodzynek i innych " śmieci"!
I taki właśnie jest mój piernik.
Na szczęście powideł nie widać.
SKŁADNIKI :
1/2 masła
1 szklanka cukru
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
POLEWA :
1/3 szklanki śmietany kremówki
tabliczka gorzkiej czekolady
WYKONANIE :
W szerokim garnku na małym ogniu topię masło, dodaję cukier (szklankę! to nie pomyłka) i mieszam.
Dodaję miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao.
Podgrzewam jeszcze minutę na małym ogniu cały czas mieszając.
Zdejmuję garnek z ognia.
Do ciepłej masy dodaję sodę oczyszczoną, mleko oraz roztrzepane jajka..
Wszystko energicznie mieszam - może się spienić.
Cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę i mieszam, żeby nie było grudek.
Masę przelewam do formy 12 x 25 cm - keksówka, ja wlałam do 2 mniejszych.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 C i piekę ok. 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmuję i odstawiam do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowuję polewę.
W rondelku gotuję śmietanę kremówkę i dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Polewę studzę.
Lekko ciepłą polewę rozprowadzam na pierniku.
SMACZNEGO !!!
Najchętniej zjada miękkie, wilgotne ciasto i to gotowe "na już".
Bez orzechów, rodzynek i innych " śmieci"!
I taki właśnie jest mój piernik.
Na szczęście powideł nie widać.
SKŁADNIKI :
1/2 masła
1 szklanka cukru
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
POLEWA :
1/3 szklanki śmietany kremówki
tabliczka gorzkiej czekolady
WYKONANIE :
W szerokim garnku na małym ogniu topię masło, dodaję cukier (szklankę! to nie pomyłka) i mieszam.
Dodaję miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao.
Podgrzewam jeszcze minutę na małym ogniu cały czas mieszając.
Zdejmuję garnek z ognia.
Do ciepłej masy dodaję sodę oczyszczoną, mleko oraz roztrzepane jajka..
Wszystko energicznie mieszam - może się spienić.
Cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę i mieszam, żeby nie było grudek.
Masę przelewam do formy 12 x 25 cm - keksówka, ja wlałam do 2 mniejszych.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 C i piekę ok. 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmuję i odstawiam do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowuję polewę.
W rondelku gotuję śmietanę kremówkę i dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Polewę studzę.
Lekko ciepłą polewę rozprowadzam na pierniku.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz