SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I GRUSZKĄ

Natknęłam się na podobny przepis, gdy szukałam inspiracji na potrawę z buraków.
Burak był pieczony, fantastyczny, bogaty smak i aromat.
Rukola, burak, słodka gruszka  i słona feta przełamane sosem winegret.
Łatwa i ekspresowo przygotowana sałatka.
Pycha !!!


SKŁADNIKI :

2 garście rukoli
1 burak
1 gruszka
2 - 3 łyżki fety
siekane orzechy włoskie lub migdały


Buraka i gruszkę kroję w plastry, fetę w kostkę.
Na półmisku układam buraka i gruszkę na rukoli.
Posypuję fetą i rozdrobnionymi orzechami lub migdałami. Czasami biorę trochę tego i tego.
Polewam sosem winegret.


Sos winegret:   90 ml oleju
                        30 ml octu winnego
                        ząbek czosnku
                        łyżka soku z cytryny
                        łyżka miodu
                        łyżka musztardy
                        pieprz

Wszystkie składniki mieszam energicznie, jak do majonezu.
Używam często robota i czasami, gdy się zagapię, mój winegret przypomina majonez.
Ale i tak jest pyszny !


SMACZNEGO !!!


                       

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ