ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Pisząc śledzie, mam na myśli matiasy.
Oczywiście te całe z beczki są lepsze, ale kto z nas w tej gonitwie ma  czas na taką "zabawę"?!
Wśród wielu ciekawych przepisów znalazłam tę propozycję z pachnącymi latem pomidorami.


SKŁADNIKI :

1/2 kg matiasów
1 szklanka octu
1 cebula
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 słoika suszonych pomidorów
1/2 słoika oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka octu winnego
pieprz



WYKONANIE :

Moczenie śledzi
Najpierw sprawdzam, czy śledzie są bardzo słone czy nie.
BARDZO SŁONIE - moczę 1 godzinę w zimnej wodzie, zmieniam wodę i pozostawiam na kolejną godzinę.  Następnie do 1 szklanki octu dodaję 2 szklanki wody i ponownie zalewamy śledzie. Po upływie 1/2 godziny wyjmuje śledzie i odstawiam.
MNIEJ SŁONE - moczę 1 godzinę w zimnej wodzie i 1/2 godziny w wodzie z octem.

W międzyczasie kroję cebulę w półplasterki i podsmażam na 2 łyżka oleju. Kiedy będzie miękka dodaję posiekany czosnek, oregano, bazylię, pieprz, pokrojone w kostkę suszone pomidory, ocet winny i olej z suszonych pomidorów. Marynatę dokładnie mieszam i zalewam nią wymoczone, pokrojone śledzie.

Odstawiam do lodówki.
Najlepsze są po 3 dniach, ale kto zabroni zjeść wcześniej ?!


SMACZNEGO !!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ