BLOK CZEKOLADOWY
Pyszna, mleczna czekolada z chrupiącymi
herbatnikami.
Sama przyjemność ...
Dzisiaj w świątecznym wydaniu.
Mikołaj i choinka ozdobione lukrem i śnieżynkami z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale inspiracji i radości tworzenia może być mnóstwo.
Bawmy się!!!
SKŁADNIKI:
1 szkl. cukru
1,5 margaryny
6 łyżeczek kakao
2,5 szkl. mleka w proszku
50 herbatników
10 łyżek wody
WYKONANIE:
Herbatniki kruszę i odstawiam na bok.
Margarynę, wodę, cukier i kakao gotuję. Zdejmuję z płyty.
Dodaję mleko w proszku i szybko miksuję, aby powstała jednolita masa.
Do masy kakaowej dodaję herbatniki i szybko mieszam.
Masę wykładam do formy i dobrze uciskam.
Zazwyczaj używam silikonowych form i wyjęcie bloku z formy nie jest problemem. W przypadku form aluminiowych trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia lub śniadaniowym.
Gotowy blok przykrywam ściereczką lub gazą.
Po wystygnięciu wkładam do lodówki, aby dobrze zastygło.
SMACZNEGO !!!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńI pyszny. Pozdrawiam
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCzekolada zawsze jest pyszna. Pozdrawiam.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepis że starego zeszytu mamy. Zawsze świetnie smakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń