BLOK CZEKOLADOWY

 

Pyszna, mleczna czekolada z chrupiącymi
herbatnikami.                                      
Do tego własnej roboty.
Sama przyjemność ...
Dzisiaj w świątecznym wydaniu.
Mikołaj i choinka ozdobione lukrem i śnieżynkami z  okazji świąt Bożego Narodzenia, ale inspiracji i       radości tworzenia może być mnóstwo.
Bawmy się!!!



SKŁADNIKI:

1 szkl. cukru
1,5 margaryny
6 łyżeczek kakao
2,5 szkl. mleka w proszku
50 herbatników
10 łyżek wody



                     WYKONANIE:

Herbatniki kruszę i odstawiam na bok.
Margarynę, wodę, cukier i kakao gotuję. Zdejmuję z płyty.
Dodaję mleko w proszku i szybko miksuję, aby powstała jednolita masa.
Do masy kakaowej dodaję herbatniki i szybko mieszam.

Masę wykładam do formy i dobrze uciskam.
Zazwyczaj używam silikonowych form i wyjęcie bloku z formy nie jest problemem. W przypadku form aluminiowych trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia lub śniadaniowym.
 Gotowy blok przykrywam ściereczką lub gazą.

Po wystygnięciu wkładam do lodówki, aby dobrze zastygło.


                                                                                                
                                                                                                       SMACZNEGO !!!





Komentarze

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis że starego zeszytu mamy. Zawsze świetnie smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ