RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ
Moi bliscy są wielkimi fanami ryb, ale najbardziej smakują im te bez ości. To jest propozycja właśnie dla takich osób.
Najlepsze do zalewy są ryby chude, nieważne, czy małe czy duże. Nawet te z wielką ilością ości będą dobre, ponieważ po 2 - 3 dniach zrobią się miękkie i nie będą stanowiły problemu.
SKŁADNIKI:
ok.1,5 kg oczyszczonej ryby słodkowodnej
mąka do obsmażenia
4 cebule
1 marchew
sól, pieprz
olej
Zalewa:
1 szkl. octu
2,5 szkl. wody
1,5 łyżeczki cukru
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wszystkie składniki zalewy gotuję i odstawiam do ostudzenia.
Marchew czyszczę i kroję. Cebulę kroję w talarki i solę. Zalewam zimną wodą, dodaje marchew, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 - 3 minuty. Odcedzam i lekko studzę.
Rybę panieruję w mące i smażę na gorącym oleju.
W naczyniu układam warstwami: 1. cebula z marchwią
2. ryba
3. pieprz
4. cebula z marchwią
W razie potrzeby powtarzam kolejność. Najważniejsze, aby pierwszą i ostatnią warstwą była cebula.
SMACZNEGO !!!
Najlepsze do zalewy są ryby chude, nieważne, czy małe czy duże. Nawet te z wielką ilością ości będą dobre, ponieważ po 2 - 3 dniach zrobią się miękkie i nie będą stanowiły problemu.
SKŁADNIKI:
ok.1,5 kg oczyszczonej ryby słodkowodnej
mąka do obsmażenia
4 cebule
1 marchew
sól, pieprz
olej
Zalewa:
1 szkl. octu
2,5 szkl. wody
1,5 łyżeczki cukru
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wszystkie składniki zalewy gotuję i odstawiam do ostudzenia.
Marchew czyszczę i kroję. Cebulę kroję w talarki i solę. Zalewam zimną wodą, dodaje marchew, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 - 3 minuty. Odcedzam i lekko studzę.
Rybę panieruję w mące i smażę na gorącym oleju.
W naczyniu układam warstwami: 1. cebula z marchwią
2. ryba
3. pieprz
4. cebula z marchwią
W razie potrzeby powtarzam kolejność. Najważniejsze, aby pierwszą i ostatnią warstwą była cebula.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz