JABŁECZNIK

Cóż nowego i ciekawego można powiedzieć o szarlotce?!
Trzeba ją jeść, jeść i jeść...



SKŁADNIKI :

CIASTO :                                                  
20 dkg margaryny
40 dkg mąki pszennej
4 żółtka                
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
1 cukier waniliowy

MASA JABŁKOWA:
1,5 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej

PIANA Z BIAŁEK:
4 białka
szczypta soli
18 dkg cukru

Wszystkie składniki ciasta mieszam i wyrabiam na gładko. Dzielę na pół; jedną część wkładam do zamrażarki na 30 minut, drugą częścią wykładam blachę,  nakłuwam widelcem i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 ° C.

Jabłka obieram, trę na tarce z dużymi oczkami i mieszam z cukrem i cynamonem.
Upieczony spód ciasta posypuję bułką tartą,  równomiernie wykładam jabłka.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier, miksuję. Wykładam na jabłka.
Cześć ciasta z zamrażarki ścieram na tarce z dużymi oczkami na pianę z białek.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 45 minut.

Ciepłe ciasto podaję z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

SMACZNEGO !!!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ