TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ
CIASTO :
4 jajka
1 szkl. - 220g - cukru
1 szkl. - 170 g - mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka, chwilę miksuje i dodaję cukier.
Mieszam. Wsypuje mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszam delikatnie, na małych obrotach.
TM - białka z solą ubijam na sztywną pianę - 3 min./ obr.3-3,5. Dodaję żółtka i cukier - 30 s/obr. 4. Dodaję pozostałe składniki - 1,5 min./ obr.3.
Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 23 cm.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piekę ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawiam do ostudzenia.
Biszkopt piekę zazwyczaj dzień wcześniej, wówczas dobrze się kroi.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie biszkoptów
1 szkl. kawy cappuccino
Ciasto kroję na 3 krążki, które wraz z biszkoptami nasączam cappuccino.
MASA KARPATKOWA:
1 krem karpatkowy
1 budyń waniliowy duży
1 łyżka mąki pszennej
1 l mleka.
2 margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
kwasek cytrynowy
1/2 litra mleka gotuję. Pozostałą część mleka mieszam z kremem karpatkowym, jajkiem, cukrem waniliowym, budyniem i mąką.
Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż mocno zgęstnieje . Margarynę ucieram i dodaję po trochę wystudzony budyń i trochę kwasku cytrynowego. Jeszcze chwilę ucieram.
TM - mleko gotuję 7 min / 90°C/obr.2. Wlewam rozrobiony krem - 2 min./ 90°C/obr.3
Margarynę ucieram - 30 s/obr.5 i dodaję wystudzony budyń i trochę kwasku cytrynowego. Jeszcze chwilę ucieram 30 s/ obr.5.
Układam warstwami : I - krążek ciasta
II - 1/5 kremu
III - biszkopty maczane w cappuccino
IV - 1/5 kremu
V - krążek ciasta
VI - 1/5 kremu
VII - biszkopty
VIII - 1/5 kremu
IX - krążek ciasta
Pozostałą częścią masy dekoruję tort. Brzegi dekoruję rurkami z kremem.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz