TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ




CIASTO :

4 jajka
1 szkl. - 220g - cukru
1 szkl. - 170 g - mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka, chwilę miksuje i dodaję cukier.
Mieszam. Wsypuje mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszam delikatnie, na małych obrotach.

TM - białka z solą ubijam na sztywną pianę - 3 min./ obr.3-3,5. Dodaję żółtka i cukier - 30 s/obr. 4. Dodaję pozostałe składniki - 1,5 min./ obr.3.


Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 23 cm.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piekę ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawiam do ostudzenia.
Biszkopt piekę zazwyczaj dzień wcześniej, wówczas dobrze się kroi.



SKŁADNIKI:

1 opakowanie biszkoptów
1 szkl. kawy cappuccino

Ciasto kroję na 3 krążki, które wraz z biszkoptami nasączam cappuccino.


MASA KARPATKOWA:

1 krem karpatkowy
1 budyń waniliowy duży
1 łyżka mąki pszennej
1 l mleka.
2 margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
kwasek cytrynowy

1/2 litra mleka gotuję. Pozostałą część mleka mieszam z  kremem karpatkowym, jajkiem, cukrem waniliowym,  budyniem i mąką.
Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż mocno zgęstnieje . Margarynę ucieram i dodaję po trochę wystudzony budyń i trochę kwasku cytrynowego. Jeszcze chwilę ucieram.


TM - mleko gotuję 7 min / 90°C/obr.2.  Wlewam rozrobiony krem - 2 min./ 90°C/obr.3
Margarynę ucieram - 30 s/obr.5 i dodaję wystudzony budyń i trochę kwasku cytrynowego. Jeszcze chwilę ucieram 30 s/ obr.5.

Układam warstwami :     I - krążek ciasta
                                       II - 1/5 kremu
                                      III - biszkopty maczane w cappuccino
                                      IV - 1/5 kremu
                                       V - krążek ciasta
                                      VI - 1/5 kremu
                                     VII - biszkopty
                                    VIII - 1/5 kremu
                                      IX -  krążek ciasta

Pozostałą częścią masy dekoruję tort. Brzegi dekoruję rurkami z kremem.

SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE