TORT CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ
W listopadzie są urodziny mojej córeczki i to dla niej ten tort. Jest wymagająca, ciasto nie może być zbyt słodkie, masa - bez masła. Stąd pomysł na ten tort.
Jest rewelacyjny !
BISZKOPT :
6 jajek
150 g cukru
200 g masła
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada gorzka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. (TM 3,5 min/obr.4)
W drugim pojemniku ucieram masło z cukrem, dodaję żółtka, potem kawę i rozpuszczoną czekoladę.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do masy maślanej dodaję na przemian ubite białka i mąkę.
TM- masło, cukier, żółtka, kawę i rozpuszczoną czekoladę ucieram 2min/obr.4. Dodaję ubite białka i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, miksuję z użyciem kopystki - 3 min/obr.3.
Ciasto wlewam do tortownicy 23 cm.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160° C i piekę ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzę.
Biszkopt piekę dzień wcześniej.
Biszkopt kroję na 4 krążki. Każdy z nich nasączam sokiem wiśniowym.
BITA ŚMIETANA:
1l śmietany 36%
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki żelatyny
Wszystkie składniki dzielę na 2 równe części.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Studzę.
W międzyczasie 1/2 l śmietany ubijam z cukrem, dodaję ostudzoną żelatynę i miksuję chwilę. TM - śmietana 40 s/obr.4 + cukier 5 s/obr.4 + żelatyna 10s /obr.4.
Na 1- wszy krążek nakładam 1/2 bitej śmietany, układam wiśnie. Przykrywam 2- gim krążkiem i wykładam pozostałą śmietanę. Układam 3 krążek ciasta i przygotowuję 2 część bitej śmietany z 1/2 l śmietany kremówki w ten sam sposób.
Połowę masy wykładam na 3- ci krążek i przykrywam ostatnim kawałkiem biszkoptu.
Pozostałą śmietaną dekoruję tort według gustu.
Mój tort brzegi ma obsypane pokruszonym biszkoptem - ścięłam nieco ostatni krążek ciasta. Czterolistna koniczyna to odpowiednio ułożone serca z lukru plastycznego. Reszta jest zrobiona z bitej śmietany.
SMACZNEGO !!!
Jest rewelacyjny !
BISZKOPT :
6 jajek
150 g cukru
200 g masła
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada gorzka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. (TM 3,5 min/obr.4)
W drugim pojemniku ucieram masło z cukrem, dodaję żółtka, potem kawę i rozpuszczoną czekoladę.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do masy maślanej dodaję na przemian ubite białka i mąkę.
TM- masło, cukier, żółtka, kawę i rozpuszczoną czekoladę ucieram 2min/obr.4. Dodaję ubite białka i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, miksuję z użyciem kopystki - 3 min/obr.3.
Ciasto wlewam do tortownicy 23 cm.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160° C i piekę ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzę.
Biszkopt piekę dzień wcześniej.
Biszkopt kroję na 4 krążki. Każdy z nich nasączam sokiem wiśniowym.
BITA ŚMIETANA:
1l śmietany 36%
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki żelatyny
Wszystkie składniki dzielę na 2 równe części.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Studzę.
W międzyczasie 1/2 l śmietany ubijam z cukrem, dodaję ostudzoną żelatynę i miksuję chwilę. TM - śmietana 40 s/obr.4 + cukier 5 s/obr.4 + żelatyna 10s /obr.4.
Na 1- wszy krążek nakładam 1/2 bitej śmietany, układam wiśnie. Przykrywam 2- gim krążkiem i wykładam pozostałą śmietanę. Układam 3 krążek ciasta i przygotowuję 2 część bitej śmietany z 1/2 l śmietany kremówki w ten sam sposób.
Połowę masy wykładam na 3- ci krążek i przykrywam ostatnim kawałkiem biszkoptu.
Pozostałą śmietaną dekoruję tort według gustu.
Mój tort brzegi ma obsypane pokruszonym biszkoptem - ścięłam nieco ostatni krążek ciasta. Czterolistna koniczyna to odpowiednio ułożone serca z lukru plastycznego. Reszta jest zrobiona z bitej śmietany.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz