KOPYTKA OKRASZONE
SKŁADNIKI :
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szkl. mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 cebuli
3 łyżki smalcu
sól
Ostudzone ziemniaki mielę w maszynce lub przepuszczam przez praskę. Dodaję
oba rodzaje mąki, jajka i sól. Wyrabiam gładkie ciasto.
Nastawiam garnek z wodą, w którym będę gotowała kluski.
Biorę kawałek masy ziemniaczanej i na stolnicy posypanej mąką pszenną formuję " węże ", po czym kroję zgrabne kluski.
Siekam cebulę i podsmażam na smalcu.
Kopytka wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 3 minuty od wpłynięcia.
Odcedzam na durszlaku.
Wykładam na talerze i okraszam podsmażoną cebulką.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz