GOTOWANA SZYNKA W SOSIE
To jest smaczne i zdrowe danie obiadowe. Każdemu niejadkowi będzie smakowało. Zazwyczaj podaję je z ziemniakami i sosem, ale można je serwować z kaszą lub duszoną kapustą. Nie jest pracochłonne, ale przygotowanie jest rozłożone w czasie.
SKŁADNIKI :
1 kg mięsa
ZALEWA :
1 l wody
1 łyżka majonezu
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 cebula
2 ząbki czosnku
80 g soli + łyżeczka soli peklowej
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki zalewy gotuję. Do wrzątku wkładam mięso, gotuję 15 minut (dziczyzna - 30 minut.
Odstawiam na 5 godzin.
Ponownie gotuję 15 minut ( dziczyzna 30 minut ). Studzę.
Przed podaniem podpiekam , ale nie jest to konieczne, jeśli podaję z sosem.
SOS:
600 ml wody
1 kostka mięsna
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 grzyby suszone
3 śliwki suszone
2- 3 łyżki przecieru pomidorowego
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażam na oleju.
Wodę gotuję, wrzucam kostkę, cebulę z czosnkiem, na moczonych grzyby i śliwki..
Gotuję 15 minut i dodaję przecier. Znowu gotuję, około 30 minut.
Całość miksuję dodając 4 łyżki mąki, aby zagęścić sos.
SMACZNEGO !!!
SKŁADNIKI :
1 kg mięsa
ZALEWA :
1 l wody
1 łyżka majonezu
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 cebula
2 ząbki czosnku
80 g soli + łyżeczka soli peklowej
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki zalewy gotuję. Do wrzątku wkładam mięso, gotuję 15 minut (dziczyzna - 30 minut.
Odstawiam na 5 godzin.
Ponownie gotuję 15 minut ( dziczyzna 30 minut ). Studzę.
Przed podaniem podpiekam , ale nie jest to konieczne, jeśli podaję z sosem.
SOS:
600 ml wody
1 kostka mięsna
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 grzyby suszone
3 śliwki suszone
2- 3 łyżki przecieru pomidorowego
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażam na oleju.
Wodę gotuję, wrzucam kostkę, cebulę z czosnkiem, na moczonych grzyby i śliwki..
Gotuję 15 minut i dodaję przecier. Znowu gotuję, około 30 minut.
Całość miksuję dodając 4 łyżki mąki, aby zagęścić sos.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz