NALEWKA Z ARONII


SKŁADNIKI:

1 kg aronii
450 liści z wiśni
3,5 l wody
1,5 kg cukru
2 - 3 łyżki kwasku cytrynowego
1 l spirytusu


Aronię  i liście wsypuję do wody i gotuję około 50 minut.
Odcedzam,  dodaję cukier i kwasek cytrynowy.  Gotuję 15 minut.

Odstawiam, aż ostygnie. Dolewam przegotowaną wodę - tyle, aby było 4 l.
Wlewam 1 litr spirytusu, mieszam i rozlewam do butelek.

Degustacji dokonuję po 6 miesiącach leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.


SMACZNEGO  ! ! !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

RYBA W CHIPSACH