CHIŃSKIE CIASTKA Z WRÓŻBĄ
Fajny pomysł na niezwykła zabawę andrzejkową lub sylwestrową w gronie przyjaciół. I nie tylko.
Pyszne, słodkie ciastko, a w środku wróżba.
Tylko od Ciebie zależy, czy będziesz się śmiał do łez?
Robiłam te ciastka do szkoły, na Andrzejki...
SKŁADNIKI :
40 dkg mąki pszennej
12 dkg cukru pudru
1 cukier
3 jajka
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki oleju
olejek migdałowy
polewa czekoladowa
cukier do posypania
Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie ciasto.
Zazwyczaj tego typu ciasta wyrabiam w Termomixie i wówczas używam cukru kryształu, nie pudru, ale ilości nie zmieniam.
Oba cukry wkładam do naczynia miksującego i mielę - 10 s/ obr.10.
Dodaję pozostałe produkty i wyrabiam ciasto - 1 min./ obr.5.
Następnie układam na szklance tak, aby zwisały. W ten sposób powinien utrwalić się ich kształt.
Ciastka wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 15 - 20 minut, na złoty kolor.
Po ostudzeniu dekoruję polewą i cukrem - to miały być chińskie litery, ale nie bardzo udały mi się.
Ciastka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby zmiękły.
SMACZNEGO !!!
Pyszne, słodkie ciastko, a w środku wróżba.
Tylko od Ciebie zależy, czy będziesz się śmiał do łez?
Robiłam te ciastka do szkoły, na Andrzejki...
SKŁADNIKI :
40 dkg mąki pszennej
12 dkg cukru pudru
1 cukier
3 jajka
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki oleju
olejek migdałowy
polewa czekoladowa
cukier do posypania
Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie ciasto.
Zazwyczaj tego typu ciasta wyrabiam w Termomixie i wówczas używam cukru kryształu, nie pudru, ale ilości nie zmieniam.
Oba cukry wkładam do naczynia miksującego i mielę - 10 s/ obr.10.
Dodaję pozostałe produkty i wyrabiam ciasto - 1 min./ obr.5.
Rozwałkowuję ciasto podsypując mąką. Szklanką wykrawam kółka o średnicy ok. 6 cm.
Do środka wkładam zwinięte karteczki z wróżbą- można znaleźć fajne teksty. Składam moje ciastka na pół i zlepiam, jak pierogi.Następnie układam na szklance tak, aby zwisały. W ten sposób powinien utrwalić się ich kształt.
Ciastka wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 15 - 20 minut, na złoty kolor.
Po ostudzeniu dekoruję polewą i cukrem - to miały być chińskie litery, ale nie bardzo udały mi się.
Ciastka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby zmiękły.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz