BIGOS MYŚLIWSKI
Bigos to potrawa na którą istnieje wiele przepisów. Co dom, to obyczaj.
Jeden gotowany, inny pieczony, tylko z kiszoną kapustą, albo mieszany ze słodką .
Ale zawsze głównymi składnikami są mięso i kapusta.
SKŁADNIKI :
2 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
2 marchwi, pietruszka
przyprawa do bigosu
liść laurowy, ziele angielskie
3 cebule
10 dkg suszonych grzybów
2 kg mięsa : łopatka, karkówka wieprzowa lub wołowa, dziczyzna, mięso drobiowe
0,5 kg kiełbasy
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
5 suszonych śliwek
przecier pomidorowy
sól, pieprz do smaku
Mięso do bigosu i grzyby przygotowuję sobie zazwyczaj dzień wcześniej.
Mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny gotuję w osolonej wodzie z marchewką i pietruszką. Pozostałe mięso, oprócz kiełbasy duszę z 1 cebulą. Pozostawiam do ostudzenia.
Suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc. Następnie gotuję około 30 minut w osolonej wodzie. Studzę i przesmażam z połową cebuli na oleju.
Kapustę kiszoną płuczę w wodzie, odciskam i wkładam do garnka. Podlewam wywarem , w którym gotowało się mięso, dodaję podsmażone grzyby, przyprawę do bigosu, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuję na małym palniku.
W międzyczasie szatkuję białą kapustę i dorzucam do garnka.
Dodaję śliwki, miód, musztardę i przecier pomidorowy. Wszystko duszę.
Teraz czas na mięsko podduszone dnia poprzedniego.Wrzucam do gara. Pozostałe kawałki mięsa gotowanego kroję w kostkę i przesmażam z posiekaną cebulką. Wrzucam do kapusty. W ten sam sposób podsmażam pokrojoną kiełbasę.
Tak przygotowaną potrawę gotuję na małym ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas mieszam.
Pod koniec gotowania przyprawiam według gustu. Należy pamiętać, że bigos powinien postać. Wówczas nabierze smaku. Im dłużej stoi, im więcej razy będzie odgrzewany, tym będzie lepszy.
Kiedy kapusta będzie miękka, a bigos nabierze ciemnego koloru, dużą część składam w słoiki 0,9 l, zakręcam na gorąco i odwracam do góry dnem.
Tak zamknięty bigos może stać w zimnym miejscu nawet 3 tygodnie.
Jeden gotowany, inny pieczony, tylko z kiszoną kapustą, albo mieszany ze słodką .
Ale zawsze głównymi składnikami są mięso i kapusta.
SKŁADNIKI :
2 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
2 marchwi, pietruszka
przyprawa do bigosu
liść laurowy, ziele angielskie
3 cebule
10 dkg suszonych grzybów
2 kg mięsa : łopatka, karkówka wieprzowa lub wołowa, dziczyzna, mięso drobiowe
0,5 kg kiełbasy
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
5 suszonych śliwek
przecier pomidorowy
sól, pieprz do smaku
Mięso do bigosu i grzyby przygotowuję sobie zazwyczaj dzień wcześniej.
Mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny gotuję w osolonej wodzie z marchewką i pietruszką. Pozostałe mięso, oprócz kiełbasy duszę z 1 cebulą. Pozostawiam do ostudzenia.
Suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc. Następnie gotuję około 30 minut w osolonej wodzie. Studzę i przesmażam z połową cebuli na oleju.
Kapustę kiszoną płuczę w wodzie, odciskam i wkładam do garnka. Podlewam wywarem , w którym gotowało się mięso, dodaję podsmażone grzyby, przyprawę do bigosu, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuję na małym palniku.
W międzyczasie szatkuję białą kapustę i dorzucam do garnka.
Dodaję śliwki, miód, musztardę i przecier pomidorowy. Wszystko duszę.
Teraz czas na mięsko podduszone dnia poprzedniego.Wrzucam do gara. Pozostałe kawałki mięsa gotowanego kroję w kostkę i przesmażam z posiekaną cebulką. Wrzucam do kapusty. W ten sam sposób podsmażam pokrojoną kiełbasę.
Tak przygotowaną potrawę gotuję na małym ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas mieszam.
Pod koniec gotowania przyprawiam według gustu. Należy pamiętać, że bigos powinien postać. Wówczas nabierze smaku. Im dłużej stoi, im więcej razy będzie odgrzewany, tym będzie lepszy.
Kiedy kapusta będzie miękka, a bigos nabierze ciemnego koloru, dużą część składam w słoiki 0,9 l, zakręcam na gorąco i odwracam do góry dnem.
Tak zamknięty bigos może stać w zimnym miejscu nawet 3 tygodnie.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz