SUSHI MIĘSNE
To pracochłonne danie, ale jego smak Was zachwyci. Ten, kto spróbował nie wierzył, że głównym składnikiem jest cukinia.
Moje sushi wyszło małe, ponieważ miałam małe cukinie, ale można użyć dużych warzyw. Jest wtedy łatwiej i szybciej. Trzeba jednak uważać, aby nie miała wielu pestek i nie była zbyt miękka. Zepsuje to smak potrawy.
SKŁADNIKI :
300 g mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
2 cukinie
100 ml rosołu
1 łyżka przecieru pomidorowego
Mięso mielone przygotowuję jak na kotlety. Robię małe kulki.
Cukinię kroję w cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw.
Mięsne kulki zawijam w cukinię.
Gotowe pakieciki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam rosołem wymieszanym z przecierem.
Piekę 30 minut w temperaturze 180 °C.
Danie można przygotować w THERMOMIXIE .
Do naczynia miksującego wkładam mięso, trochę podmrożone - 7s/ obr.6. Dodaję cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, mieszam 20s/ obr.3.
Cukinię kroję w cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Z mięsa formuję kulki i zawijam w cukinię.
Pozawijane pakieciki układam na górnej i dolnej części Varomy.
Do naczynia wlewam 1/2 l rosołu i 5 łyżek przecieru pomidorowego.
Gotuję 30 minut/ Varoma .
Moje sushi wyszło małe, ponieważ miałam małe cukinie, ale można użyć dużych warzyw. Jest wtedy łatwiej i szybciej. Trzeba jednak uważać, aby nie miała wielu pestek i nie była zbyt miękka. Zepsuje to smak potrawy.
SKŁADNIKI :
300 g mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
2 cukinie
100 ml rosołu
1 łyżka przecieru pomidorowego
Mięso mielone przygotowuję jak na kotlety. Robię małe kulki.
Cukinię kroję w cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw.
Mięsne kulki zawijam w cukinię.
Gotowe pakieciki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam rosołem wymieszanym z przecierem.
Piekę 30 minut w temperaturze 180 °C.
Danie można przygotować w THERMOMIXIE .
Do naczynia miksującego wkładam mięso, trochę podmrożone - 7s/ obr.6. Dodaję cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, mieszam 20s/ obr.3.
Cukinię kroję w cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Z mięsa formuję kulki i zawijam w cukinię.
Pozawijane pakieciki układam na górnej i dolnej części Varomy.
Do naczynia wlewam 1/2 l rosołu i 5 łyżek przecieru pomidorowego.
Gotuję 30 minut/ Varoma .
Komentarze
Prześlij komentarz