SAŁATKA JARZYNOWA

Przepis na tę sałatkę każdy pewnie zna. W wielu domach został zapomniany, ale ja często ją robię. Przypomina mi dzieciństwo, święta i inne uroczystości  rodzinne.
Dzisiaj proponuję zastąpić jajka kurze - przepiórczymi.


SKŁADNIKI :

5 dużych marchewek
3 duże ziemniaki
1 seler
15 jaj przepiórczych = 4 jajka kurze
1 cebula
5 ogórków kiszonych
2 jabłka
1/2 puszki groszku konserwowego
2 łyżeczki musztardy
majonez
sól, pieprz do smaku


Obraną marchew i selera gotuję około 1 godziny. Marchew obieram przed gotowaniem obieraczką do warzyw, ponieważ czynność ta jest wówczas o wiele prostsza i szybciej to robię.
Ziemniaki gotuję w koszulkach około 15 minut.
Jajka gotuję na twardo.
Wszystko odstawiam do ostudzenia.

Wszystkie warzywa, jajka, ogórki  i obrane jabłka kroję w kostkę.
Jeśli nie lubisz smaku cebuli, możesz zastąpić ją porem pokrojonym w kostkę.
Składniki sałatki kroję w tradycyjny, babciny sposób, czyli nożem. Nie używam żadnych maszyn, gdyż w wypadku tej sałatki najlepszy efekt jest w wypadku ręcznego krojenia.

Dodaję groszek, majonez i musztardę. Przyprawiam.
Mieszam wszystko dokładnie.



SMACZNEGO  !!!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ