PIEROGI Z SOCZEWICĄ
FARSZ :
1/2 kg soczewicy
20 dkg gotowanych ziemniaków
1 jajko
2 cebule do farszu + 1 do polania
sól, pieprz
olej
Soczewicę moczę 2 godz. w ciepłej wodzie, gotuję do miękkości w osolonej wodzie . Kupuję zieloną i gotuję ok. 20 minut, ale inne rodzaje soczewicy gotuję inaczej. Przecedzam na durszlaku.
Farsz wychodzi dość rzadki, ale ciasto jest plastyczne i dobrze się lepi.
Posiekaną cebulkę podsmażam na oleju.
Soczewicę i ugotowane, ostudzone ziemniaki mielę w maszynce do mięsa .
Dodaję przesmażoną i wystudzoną cebulę, jajko, sól, pieprz do smaku.
Wyrabiam na gładką masę.
CIASTO :
1 kg mąki
2 jaja
250 ml wody
0,5 szklanki oleju
Mąkę przesiewam, dodaję pozostałe składniki i zagniatam.
Wałkuję ciasto i wykrawam małe kółka, na które układam farsz i formuję pierożki.
Wrzucam na wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Gorące polewam tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną wcześniej cebulką.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz