poniedziałek, 19 grudnia 2016

BLOK CZEKOLADOWY

 

Pyszna, mleczna czekolada z chrupiącymi
herbatnikami.                                      
Do tego własnej roboty.
Sama przyjemność ...
Dzisiaj w świątecznym wydaniu.
Mikołaj i choinka ozdobione lukrem i śnieżynkami z  okazji świąt Bożego Narodzenia, ale inspiracji i       radości tworzenia może być mnóstwo.
Bawmy się!!!



SKŁADNIKI:

1 szkl. cukru
1,5 margaryny
6 łyżeczek kakao
2,5 szkl. mleka w proszku
50 herbatników
10 łyżek wody



                     WYKONANIE:

Herbatniki kruszę i odstawiam na bok.
Margarynę, wodę, cukier i kakao gotuję. Zdejmuję z płyty.
Dodaję mleko w proszku i szybko miksuję, aby powstała jednolita masa.
Do masy kakaowej dodaję herbatniki i szybko mieszam.

Masę wykładam do formy i dobrze uciskam.
Zazwyczaj używam silikonowych form i wyjęcie bloku z formy nie jest problemem. W przypadku form aluminiowych trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia lub śniadaniowym.
 Gotowy blok przykrywam ściereczką lub gazą.

Po wystygnięciu wkładam do lodówki, aby dobrze zastygło.


                                                                                                
                                                                                                       SMACZNEGO !!!