poniedziałek, 25 kwietnia 2016

WIEJSKI SMALEC Z KIEŁBASĄ


Kupiłam dzisiaj młody, wiosenny czosnek. Piękne główki,  a najlepiej smakują z pysznym, wiejskim smalczykiem, świeżą, pachnącą, pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.
   Cebulka, kiełbasa i jabłuszko, do tego świeża, stopiona własnoręcznie słoninka i gotowe.

SKŁADNIKI :

1 kg słoniny
30 dkg kiełbasy
1 cebula
1 - 2 jabłka
sól, pieprz, majeranek

Słoninę kroję drobno i topię.
Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę.
Jabłka trę na tarce z dużymi oczkami.
Do gorącego tłuszczu dodaję kiełbasę, cebulę, jabłka i gotuję 10 minut.
Wyłączam i dodaję przyprawy.
Zlewam w słoiki i zamykam na gorąco.

SMACZNEGO  !!!