CYCKI MURZYNKI

Pyszne ciasto do niedzielnej kawy o ciekawej nazwie.
Skojarzenie nasuwa się na sam widok makowo-serowej delicje ...


PLACEK MAKOWY :
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiórek  kokosowych                    
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia                  
2 łyżki mąki pszennej

MASA SEROWA:                                        
1 l mleka
6 żółtek
1/2 szklanki śmietany
masło roślinne
6 łyżek cukru pudru

biszkopty okrągłe
1 galaretka
rodzynki
masa czekoladowa

Przygotowuję placek makowy - zwykle robię to dzień wcześniej.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję pozostałe produkty i miksuję na gładką masę.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 30 minut.

Mleko gotuję, dodaję żółtka roztrzepane ze śmietaną. Gotuję na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż utworzy się gęsty ser. Trwa to ok. 30 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
Masło ucieram z cukrem i dodaję po trochę ser i sok z cytryny.

Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Biszkopty maczam w galaretce.

Na placek makowy wykładam masę serową, na to okrągłe biszkopty. Na wierzch każdego ciastka kładę rodzynek i polewam masą czekoladową.

SMACZNEGO  !!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

RYBA W CHIPSACH