ZIEMNIAKI FASZEROWANE TWAROŻKIEM I BOCZKIEM

Pyszna przekąska lub kolacja ...
Jednak najlepiej będą smakowały z grilla, upieczone pod folią aluminiową i zjedzone na świeżym powietrzu...

SKŁADNIKI :

10 ziemniaków
20 dkg białego sera
10 dkg boczku
1 cebula
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki  jednakowej wielkości szoruję dokładnie i gotuję w mundurkach - 20 minut od momentu wrzenia. Jeśli mam stare ziemniaki, po ugotowaniu obieram ze skórek.
Po ostudzeniu łyżeczką wybieram środki.
Cebulę siekam drobno i podsmażam,  dodaję pokrojony w kostkę boczek. Smażę na rumiano. Studzę.
Wybrane części ziemniaków i twaróg rozdrabniam widelcem i mieszam z podsmażonym boczkiem i cebulą. Doprawiam solą i pieprzem.
Faszeruję ziemniaczki, posypuję żółtym serem.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 25 minut.  Jeśli ser bardzo się podpieka,  a ziemniaki  są nadal twarde przykrywam folią aluminiową i piekę jeszcze 10 minut.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ