ZIEMNIAKI FASZEROWANE TWAROŻKIEM I BOCZKIEM
Pyszna przekąska lub kolacja ...
Jednak najlepiej będą smakowały z grilla, upieczone pod folią aluminiową i zjedzone na świeżym powietrzu...
SKŁADNIKI :
10 ziemniaków
20 dkg białego sera
10 dkg boczku
1 cebula
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki jednakowej wielkości szoruję dokładnie i gotuję w mundurkach - 20 minut od momentu wrzenia. Jeśli mam stare ziemniaki, po ugotowaniu obieram ze skórek.
Po ostudzeniu łyżeczką wybieram środki.
Cebulę siekam drobno i podsmażam, dodaję pokrojony w kostkę boczek. Smażę na rumiano. Studzę.
Wybrane części ziemniaków i twaróg rozdrabniam widelcem i mieszam z podsmażonym boczkiem i cebulą. Doprawiam solą i pieprzem.
Faszeruję ziemniaczki, posypuję żółtym serem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 25 minut. Jeśli ser bardzo się podpieka, a ziemniaki są nadal twarde przykrywam folią aluminiową i piekę jeszcze 10 minut.
SMACZNEGO !!!
Jednak najlepiej będą smakowały z grilla, upieczone pod folią aluminiową i zjedzone na świeżym powietrzu...
SKŁADNIKI :
10 ziemniaków
20 dkg białego sera
10 dkg boczku
1 cebula
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki jednakowej wielkości szoruję dokładnie i gotuję w mundurkach - 20 minut od momentu wrzenia. Jeśli mam stare ziemniaki, po ugotowaniu obieram ze skórek.
Po ostudzeniu łyżeczką wybieram środki.
Cebulę siekam drobno i podsmażam, dodaję pokrojony w kostkę boczek. Smażę na rumiano. Studzę.
Wybrane części ziemniaków i twaróg rozdrabniam widelcem i mieszam z podsmażonym boczkiem i cebulą. Doprawiam solą i pieprzem.
Faszeruję ziemniaczki, posypuję żółtym serem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 25 minut. Jeśli ser bardzo się podpieka, a ziemniaki są nadal twarde przykrywam folią aluminiową i piekę jeszcze 10 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz