SERNIK JAGODOWY
Pyszny sernik pieczony, a później schłodzony. W efekcie smakuje, jak ten przygotowany na zimno.
Chrupiący spód, jagodowy serek i znakomita, delikatna, słodka śmietanka na wierzchu.
Niebo w gębie!!!
SKŁADNIKI :
15 dkg herbatników
75 g masła
Ciastka mieszam z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wgniatam w spód tortownicy pokruszone ciastka. Chłodzę 30 minut.
MASA SEROWA :
70 dkg zmielonego sera białego
cukier waniliowy
20 dkg cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
25 dkg jagód
4 jajka
Wszystkie składniki masy serowej, z wyjątkiem jajek, miksuję na gładką masę. . Na końcu dodaję jajka i jeszcze chwilę mieszam.
Masę wylewam na schłodzony wcześniej spód.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 55 minut. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale nie piekę do tzw. suchego patyczka.
POLEWA :
350 ml śmietany 18 %
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
Śmietanę ubijam z cukrem. Wylewam na gorącą masę serową i wkładam do piekarnika na 10 minut.
Upieczone ciasto odstawiam do ostudzenia.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz