SERNIK JAGODOWY

                Pyszny sernik pieczony, a później schłodzony.                                                                                               W efekcie smakuje, jak ten przygotowany na zimno.
 Chrupiący spód, jagodowy serek i znakomita, delikatna, słodka śmietanka na wierzchu.  
Niebo w gębie!!!


SKŁADNIKI :

15 dkg herbatników
75 g masła

Ciastka mieszam z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wgniatam w spód tortownicy pokruszone ciastka. Chłodzę 30 minut.

MASA SEROWA :                                  

70 dkg zmielonego sera białego
cukier waniliowy
20 dkg  cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
25 dkg jagód
4 jajka

Wszystkie składniki masy serowej,  z wyjątkiem jajek, miksuję na gładką masę. . Na  końcu dodaję jajka i jeszcze chwilę mieszam.
Masę wylewam na schłodzony wcześniej spód.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i piekę ok. 55 minut.  Sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale nie piekę do tzw. suchego patyczka.

POLEWA :
350 ml śmietany 18 %
3 łyżki cukru
cukier waniliowy

Śmietanę ubijam z cukrem. Wylewam na gorącą masę serową i wkładam do piekarnika na 10 minut.
Upieczone ciasto odstawiam do ostudzenia.

SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ