BITKI Z SZYNKI DUSZONE W CEBULI

Cóż można zrobić na obiad z szynki?
Proponuję stare znajome - bitki.


SKŁADNIKI :

1 kg schabu
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku


Schab dzielę na kotlety, tłukę używając Victora , albo zwykłego tłuczka.
Solę i posypuję pieprzem.
Rozbijam jajko w talerzyku. Panieruję przygotowane kotlety najpierw w jajku, potem w bułce i kładę na  gorący olej. Obsmażam z obu stron  i przekładam do garnka.

Na oleju pozostałym po kotletach, smażę  pokrojoną w talarki cebulę. Wykładam ją na kotlety, podlewam niewielką ilością wody  i duszę około 20 minut.
Co jakiś czas sprawdzam, czy jest woda. Tak, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby uzupełniam.

Podaję z ziemniakami w masełku i surówką np. z kapusty pekińskiej.


SMACZNEGO  !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ