GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM
Ulubione danie mojego syna.
Kiedyś nawet nie tknął, dziś nie potrafi sobie nawet wyobrazić kuchni bez tej potrawy.
Odruchy na nowo stare, dobre gołąbki...
SKŁADNIKI :
2 szklanki - 460 g ryżu
1,5 litra wody
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
1 główka kapusty
150 ml rosołu + 2 łyżki przecieru pomidorowego
Ryż gotuję na wodzie około 10 minut od zagotowania, przykrywam i pozostawiam do ostudzenia.
Cebulę siekam i podsmażam na oleju.
Mieszam wszystkie składniki. I farsz już gotowy.
W dużym garnku umieszczam kapustę i obgotowuję około 40 minut. Systematycznie zdejmuję miękkie liście.
W zasadzie nie powinnam podawać czasu, bo wszystko zależy od kapusty. Czasami trafi się twarda i wtedy trzeba gotować dłużej. Innym razem - krócej. Kiedy kupuję kapustę włoską, parzę ją tylko.
Farsz zawijam w liście i układam w naczyniu żaroodpornym. Podlewam rosołkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym.
Na wierzchu układam same liście z kapusty, ponieważ często gołąbki zbyt mocno się przypiekają, a nawet przypalają.
Naczynie żaroodporne przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C na 1,5 godziny.
SOS :
1 l rosołu
1 przecier pomidorowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
bazylia
Rosół gotuję i dodaję przecier.
Obie mąki rozrabiam w 1/2 szklanki wody. Wlewam do gotującego się wywaru. Czekam, aż zacznie się gotować. Przyprawiam bazylią i chwilę gotuję, cały czas mieszając.
SMACZNEGO !!!
Kiedyś nawet nie tknął, dziś nie potrafi sobie nawet wyobrazić kuchni bez tej potrawy.
Odruchy na nowo stare, dobre gołąbki...
SKŁADNIKI :
2 szklanki - 460 g ryżu
1,5 litra wody
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
1 główka kapusty
150 ml rosołu + 2 łyżki przecieru pomidorowego
Ryż gotuję na wodzie około 10 minut od zagotowania, przykrywam i pozostawiam do ostudzenia.
Cebulę siekam i podsmażam na oleju.
Mieszam wszystkie składniki. I farsz już gotowy.
W dużym garnku umieszczam kapustę i obgotowuję około 40 minut. Systematycznie zdejmuję miękkie liście.
W zasadzie nie powinnam podawać czasu, bo wszystko zależy od kapusty. Czasami trafi się twarda i wtedy trzeba gotować dłużej. Innym razem - krócej. Kiedy kupuję kapustę włoską, parzę ją tylko.
Farsz zawijam w liście i układam w naczyniu żaroodpornym. Podlewam rosołkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym.
Na wierzchu układam same liście z kapusty, ponieważ często gołąbki zbyt mocno się przypiekają, a nawet przypalają.
Naczynie żaroodporne przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C na 1,5 godziny.
SOS :
1 l rosołu
1 przecier pomidorowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
bazylia
Rosół gotuję i dodaję przecier.
Obie mąki rozrabiam w 1/2 szklanki wody. Wlewam do gotującego się wywaru. Czekam, aż zacznie się gotować. Przyprawiam bazylią i chwilę gotuję, cały czas mieszając.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz