PLACKI ZIEMNIACZANE PO ZBÓJNICKU
SKŁADNIKI :
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 jajka
10 dkg mąki
1,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Placki przygotowuję w Thermomixie.
Wkładam wszystkie składniki do naczynia miksującego i rozdrabniam - 40 s/ obr.6. Sprawdzam konsystencję, która zależy od ziemniaków. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaję więcej mąki i miksuję 10 s/ obroty wsteczne / obr.4.
Placki można też przygotować w tradycyjny sposób, trąc na tarce lub na specjalnej przystawce z maszynki do mielenia mięsa.
Placki smażę na gorącym oleju na złoty kolor.
FARSZ :
0,5 kg mięsa mielonego 20 dkg sera żółtego
1 cebula
25 dkg pieczarek
1 papryka czerwona
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól, pieprz do smaku
Pieczarki i cebulę siekam drobno. Podsmażam, dodaję mięso mielone.
Paprykę kroję w kostkę i wrzucam do pozostałych produktów na patelnię.
Dodaję ketchup. Duszę.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na usmażone placki kładę farsz mięsny i posypuję startym żółtym serem.
SMACZNEGO !!!
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 jajka
10 dkg mąki
1,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Placki przygotowuję w Thermomixie.
Wkładam wszystkie składniki do naczynia miksującego i rozdrabniam - 40 s/ obr.6. Sprawdzam konsystencję, która zależy od ziemniaków. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaję więcej mąki i miksuję 10 s/ obroty wsteczne / obr.4.
Placki można też przygotować w tradycyjny sposób, trąc na tarce lub na specjalnej przystawce z maszynki do mielenia mięsa.
Placki smażę na gorącym oleju na złoty kolor.
FARSZ :
0,5 kg mięsa mielonego 20 dkg sera żółtego
1 cebula
25 dkg pieczarek
1 papryka czerwona
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól, pieprz do smaku
Pieczarki i cebulę siekam drobno. Podsmażam, dodaję mięso mielone.
Paprykę kroję w kostkę i wrzucam do pozostałych produktów na patelnię.
Dodaję ketchup. Duszę.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na usmażone placki kładę farsz mięsny i posypuję startym żółtym serem.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz