ZUPA - KREM Z DYNI
SKŁADNIKI :
1 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
ok. 1,5 l rosołu lub 2 kostki rosołowe
3 ziemniaki
1 marchew
przyprawa warzywna, pieprz
2 łyżki śmietany
natka pietruszki lub koperek
grzanki
Cebulę i czosnek siekam i podsmażam na oleju.
Rosół doprowadzam do wrzenia - kiedy spieszy mi się biorę 2 kostki rosołowe i rozprowadzam we wrzątku. Dodaję ziemniaki, marchew i dynię pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Gotuję 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę.
Doprawiam do smaku.
Miksuję. Podaję z grzankami i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz