DZIKA GĘŚ Z PĘCZAKIEM
Wbrew oczekiwaniom jest to bardzo proste danie, chociaż jego przygotowanie jest bardzo rozciągnięte w czasie.
Moja gęś jest dzika, ale hodowlana jest równie smaczna.
SKŁADNIKI :
1 gęś
1 litr mleka
sól, pieprz
2 łyżki majeranku
300 ml bulionu
1 szklanka pęczaku
2,5 szklanki osolonej wody
1 łyżka masła
Sprawioną i umytą gęś porcjuję i zalewam mlekiem. Pozostawiam na noc w chłodnym miejscu.
Rano wyjmuję gęś i poszczególne części nacieram solą, pieprzem i majerankiem.
Wkładam na 3 godziny do lodówki.
Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam rosołem i przykrywam.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 240° C i piekę 30 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszam temperaturę do 220 ° C i piekę 2 godziny, co jakiś czas podlewając wywarem.
Gotuję pęczak - wodę doprowadzam do wrzenia, wsypuję kaszę i łyżkę masła. Gotuję 15 minut. Przykrywam szczelnie i pozostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz