DZIKA GĘŚ Z PĘCZAKIEM



Wbrew oczekiwaniom jest to bardzo proste danie, chociaż jego przygotowanie jest bardzo rozciągnięte w czasie.
Moja gęś jest dzika, ale hodowlana jest równie smaczna.


SKŁADNIKI :

1 gęś
1 litr mleka
sól, pieprz
2 łyżki majeranku
300 ml bulionu

1 szklanka pęczaku
2,5 szklanki osolonej wody
1 łyżka masła

Sprawioną i umytą gęś porcjuję i zalewam mlekiem. Pozostawiam na noc w chłodnym miejscu.
Rano wyjmuję gęś i poszczególne części  nacieram solą, pieprzem i majerankiem.
Wkładam na 3 godziny do lodówki.

Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam rosołem i przykrywam.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury  240° C i piekę 30 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszam temperaturę  do 220 ° C i piekę 2 godziny, co jakiś czas podlewając wywarem.

Gotuję pęczak - wodę doprowadzam do wrzenia, wsypuję kaszę i łyżkę masła. Gotuję 15 minut. Przykrywam szczelnie i pozostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut.

SMACZNEGO  !!!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

RYBA W CHIPSACH