ZRAZY Z DZIKA PO BORECKU
Dziczyzna to bardzo zdrowe, delikatne i smaczne mięso. Najlepiej smakuje w towarzystwie innych darów lasu, np. grzybów.
To świetna propozycja na świąteczny obiad.
SKŁADNIKI :
1 kg schabu, karczku albo łopatki - najlepiej z warchlaka
mieszanką myśliwska lub ulubione zioła
3 łyżki oliwy
250 ml bulionu
marchew
pietruszka
1 cebula
20 dkg grzybów leśnych
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
opcjonalnie 3 łyżki śmietany
Mięso dokładnie oczyszczam z wszelkich żył i kroję na nieduże kawałki. Nakłuwam Viktorem lub zbijam.
Zioła i oliwę dokładnie mieszam i powstałą papką smaruję mięso. Do bejcy można dodać czerwonego wina, ale ja tego nie robię.
Całość odstawiam przynajmniej na 3 godziny, gdy dzik nie był warchlakiem - na dobę.
Tak zamarynowane mięso obsmażam na gorącym oleju. Następnie przekładam do garnka z grubym dnem, podlewam bulionem, wkładam pokrojoną marchew i pietruszkę i doprawiam solą i pieprzem.
Grzyby leśne rozdrabniam i przesmażam z pokrojoną cebulą, dodaję do garnka. Jeśli nie mam leśnych nie dodaję w ogóle.
Stawiam na niewielkim ogniu, aby tylko pyrkotało i duszę około 1,5 godziny.
Uważam, aby mięso nie przywarło i nie przypaliło się. Należy również pilnować czasu duszenia, bo zbyt długie duszenie powoduje, że mięso nie będzie soczyste.
Pod koniec duszenia można dodać śmietanę.
Mięso wieprzowe również można przygotować w ten sposób.
Podaję z pęczakiem i surówką.
SMACZNEGO !!!
To świetna propozycja na świąteczny obiad.
SKŁADNIKI :
1 kg schabu, karczku albo łopatki - najlepiej z warchlaka
mieszanką myśliwska lub ulubione zioła
3 łyżki oliwy
250 ml bulionu
marchew
pietruszka
1 cebula
20 dkg grzybów leśnych
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
opcjonalnie 3 łyżki śmietany
Mięso dokładnie oczyszczam z wszelkich żył i kroję na nieduże kawałki. Nakłuwam Viktorem lub zbijam.
Zioła i oliwę dokładnie mieszam i powstałą papką smaruję mięso. Do bejcy można dodać czerwonego wina, ale ja tego nie robię.
Całość odstawiam przynajmniej na 3 godziny, gdy dzik nie był warchlakiem - na dobę.
Tak zamarynowane mięso obsmażam na gorącym oleju. Następnie przekładam do garnka z grubym dnem, podlewam bulionem, wkładam pokrojoną marchew i pietruszkę i doprawiam solą i pieprzem.
Grzyby leśne rozdrabniam i przesmażam z pokrojoną cebulą, dodaję do garnka. Jeśli nie mam leśnych nie dodaję w ogóle.
Stawiam na niewielkim ogniu, aby tylko pyrkotało i duszę około 1,5 godziny.
Uważam, aby mięso nie przywarło i nie przypaliło się. Należy również pilnować czasu duszenia, bo zbyt długie duszenie powoduje, że mięso nie będzie soczyste.
Pod koniec duszenia można dodać śmietanę.
Mięso wieprzowe również można przygotować w ten sposób.
Podaję z pęczakiem i surówką.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz