ŚLEDZIE PO WIEJSKU

Co można pisać o śledziach? Albo lubi się je albo nie.
Jeśli nie lubisz , nie jadłeś nigdy naprawdę pysznych śledzi i nie wiesz, co tracisz...
Proponuję , spróbuj tych !
SKŁADNIKI :

1/2 kg płatów śledziowych
1 cebula
1 marchew gotowana
przyprawa do śledzi
50 ml octu
100 ml oleju

Płaty śledziowe moczę w wodzie ok 10 godzin, a zwykle zostawiam na noc.
Cebulę kroję w talarki  i parzę wrzątkiem - polewam wodą na durszlaku, aby szybko ściekła.
Ugotowaną marchew np. z zupy kroję drobno. Jeśli nie mam gotowanej, biorę suszoną. Surowa jest zbyt twarda.

Olej mieszam z octem, dodaję cebulę,  marchew i przyprawę. Dokładnie mieszam.
Zalewam pokrojone śledzie.
Odstawiam do lodówki na 24 godziny.


SMACZNEGO  !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ