ŚLEDZIE W CEBULI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ


Śledzia nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale ja jem je nie tylko raz w roku. 
Dlatego podaję je na kilka sposobów. Dziś proponuję z cebulką i suszoną żurawiną,  tak świątecznie, bo święta tuż tuż.


SKŁADNIKI :

1/2 kg płatów śledziowych
2 cebule
80 ml oleju
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
5 dkg suszonej żurawiny

Płaty śledziowe moczę w wodzie ok 10 godzin, a zwykle zostawiam na noc.
Cebulę kroję w talarki.
Olej podgrzewam w garnuszku, dodaję cebulę i chwilę duszę. Dodaję przecier, żurawinę i przyprawy.

Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut.
Studzę.

Pokrojone płaty śledziowe okładam cebulą i wkładam do lodówki.
Śledzie są najsmaczniejsze po 2 dniach, kiedy wszystkie smaki połączą się.


SMACZNEGO  !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ