ŚLEDZIE W CEBULI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ
Dlatego podaję je na kilka sposobów. Dziś proponuję z cebulką i suszoną żurawiną, tak świątecznie, bo święta tuż tuż.
SKŁADNIKI :
1/2 kg płatów śledziowych
2 cebule
80 ml oleju
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
5 dkg suszonej żurawiny
Płaty śledziowe moczę w wodzie ok 10 godzin, a zwykle zostawiam na noc.
Cebulę kroję w talarki.
Olej podgrzewam w garnuszku, dodaję cebulę i chwilę duszę. Dodaję przecier, żurawinę i przyprawy.
Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut.
Studzę.
Pokrojone płaty śledziowe okładam cebulą i wkładam do lodówki.
Śledzie są najsmaczniejsze po 2 dniach, kiedy wszystkie smaki połączą się.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz