ZAKWAS Z BURAKÓW
Zrobienie zakwasu z buraków nie jest trudne, ani szczególnie pracochłonne, a przynosi wiele satysfakcji.
Zakwas może być bazą do barszczu wigilijnego, a jego picie ma właściwości prozdrowotne - wzmacnia krew i odporność. Jest naturalnym napojem energetycznym.
A więc pijmy zakwas nie tylko od święta!
SKŁADNIKI:
1,5 kg buraków czerwonych
5- 6 ząbków czosnku
1,5 l wody
1,5 kopiastej łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
Wodę z solą gotuję i studzę.
Buraki dokładnie oczyszczam i obieram.
Kroję w plastry, albo w kostkę. Kształt nie jest istotny, ale później biorę część buraczków do barszczu i łatwiej mi je rozdrobnić.
Czosnek obieram i mieszam z buraczkami. Wszystko wkładam do wielkiego słoja.
Zalewam ostudzoną wodą i dokładnie zakręcam.
Słój stawiam w ciepłym miejscu na 7 dni.
Po 3 dniach zbieram pianę, która pojawiła się na wierzchu.
Po 7 dniach przecedzam zakwas przez pieluchę tetrową lub gazę. Następnie zlewam do czystych, wyparzonych słoiczków lub butelek.
Butelki umieszczam w lodówce, gdzie mogą stać nawet 2 tygodnie.
SMACZNEGO !!!
Zakwas może być bazą do barszczu wigilijnego, a jego picie ma właściwości prozdrowotne - wzmacnia krew i odporność. Jest naturalnym napojem energetycznym.
A więc pijmy zakwas nie tylko od święta!
SKŁADNIKI:
1,5 kg buraków czerwonych
5- 6 ząbków czosnku
1,5 l wody
1,5 kopiastej łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
Wodę z solą gotuję i studzę.
Buraki dokładnie oczyszczam i obieram.
Kroję w plastry, albo w kostkę. Kształt nie jest istotny, ale później biorę część buraczków do barszczu i łatwiej mi je rozdrobnić.
Czosnek obieram i mieszam z buraczkami. Wszystko wkładam do wielkiego słoja.
Zalewam ostudzoną wodą i dokładnie zakręcam.
Słój stawiam w ciepłym miejscu na 7 dni.
Po 3 dniach zbieram pianę, która pojawiła się na wierzchu.
Po 7 dniach przecedzam zakwas przez pieluchę tetrową lub gazę. Następnie zlewam do czystych, wyparzonych słoiczków lub butelek.
Butelki umieszczam w lodówce, gdzie mogą stać nawet 2 tygodnie.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz