poniedziałek, 18 kwietnia 2016

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM


SKŁADNIKI :                                                                                                                                           

2 l wywaru warzywnego z marchewką
liść laurowy
ziele angielskie
1 szklanka zakwasu
4 łyżki śmietany
4 grzyby suszone
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
70 dkg białej kiełbasy
4 jajka ugotowane na twardo

Grzyby suszone zalewam zimną wodą i pozostawiam na 20 minut. Następnie gotuję ok. 30 minut. Po ostudzeniu kroję drobno i przesmażam z drobno posiekaną cebulką.
Do wywaru dodaję grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i białą kiełbasę. Kiedy bulion zacznie wrzeć, wyjmuję kiełbasę i odkładam na bok. Kiedy ostygnie, obieram ze skórek.
Dodaję zakwas i przyprawy. Gotuję około 10 minut.
Zaprawiam śmietaną wymieszaną  z 4 - 5 łyżkami wywaru.
Dodaję czosnek starty na tarce, jak na placki ziemniaczane i białą kiełbasę.
Doprowadzam do wrzenia.

Podaję z białą kiełbasą i jajkiem.


SMACZNEGO !!!