CHLEB PSZENNY

Pyszny i zdrowy domowy chleb na zakwasie.

Składniki :
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej  pełnoziarnistej
200 g zakwasu żytniego
20 g drożdży
50 g siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
 250 ml ciepłej wody 


Wszystkie  składniki wkładam do  Thermomixa wg podanej kolejności. 
Ustawiam czas 4 min. Interwał, czyli wyrabianie ciasta.
Formuję kulę i pozostawiam do wyrośnięcia. Trwa to ok. 1 godziny.


 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,  ponownie je zagniatam - radzę ręcznie - i wkładam  do koszyczka, aby wyrósł. Po wyrośnięcia,   co trwa  ok. 1 godz., smaruję go rozkłóconym  jajkiem.

 Piekarnik grzeję do temperatury 220 st. C i wkładam pojemnik  z wodą. 

Chleb piekę 10 min. w temp. 220 st.C, a następnie  zmniejszam temperaturę do 180 st.
i piekę 35 min.

Studzę na kratce,  aby był chrupiący.
                                 
SMACZNEGO !!!      
.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ