PLACKI - CZEBURIEKI Z SOSEM CZOSNKOWYM
CIASTO :
480 g mąki
150 ml gorącej wody ( nie wrzątku )
25 ml spirytusu lub 50 ml wódki
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju
1 jajo
FARSZ:
350 g chudego mięsa mielonego
ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
spora szczypta chilli
szczypta mielonego imbiru
sól do smaku
SOS CZOSNKOWY:
250 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego greckiego
1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
4 ząbki czosnku
Mieszam wszystkie składniki ciasta i całość zagniatam, aż ciasto będzie elastyczne - powinno być nieco rzadsze niż na pierogi, w razie potrzeby dodaję wodę lub mąkę.
Ciasto zostawiam na 1 godzinę - w międzyczasie przegniatam.
Farsz: Mieszam wszystkie składniki.
Ciasto po godzinie zagniatam, wałkuję na cienkie placki o średnicy 15 cm. Na jedną połowę nakładam łyżkę farszu, troszkę masła. Składam na pół i zlepiam dokładnie brzegi.
Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk.
Przygotowuję sos czosnkowy. Czosnek siekam drobniutko, a następnie nożem rozcieram, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Majonez mieszam z jogurtem, przyprawą i czosnkiem. Energicznie mieszam lub blenduję.
Placki smażę z obu stron w głębokim tłuszczu. Kładę na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz