PLACKI - CZEBURIEKI Z SOSEM CZOSNKOWYM



CIASTO :

480 g mąki
150 ml gorącej wody ( nie wrzątku )
25 ml spirytusu lub 50 ml wódki
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju
1 jajo

FARSZ:

350 g chudego mięsa mielonego
ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
spora szczypta chilli
szczypta mielonego imbiru
sól do smaku

SOS CZOSNKOWY:

250 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego greckiego
1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
4 ząbki czosnku


Mieszam wszystkie składniki ciasta i całość zagniatam, aż ciasto będzie elastyczne  - powinno być nieco rzadsze niż na pierogi,  w razie  potrzeby dodaję wodę lub mąkę.
Ciasto zostawiam na 1 godzinę  - w międzyczasie przegniatam.

Farsz: Mieszam wszystkie składniki.

Ciasto po godzinie zagniatam, wałkuję na cienkie placki  o średnicy 15 cm. Na jedną połowę nakładam łyżkę farszu, troszkę masła. Składam na pół i zlepiam  dokładnie brzegi.
Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk.


Przygotowuję sos czosnkowy. Czosnek siekam drobniutko, a następnie nożem rozcieram,  aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Majonez mieszam z jogurtem, przyprawą i czosnkiem. Energicznie mieszam lub blenduję.

Placki smażę z obu stron w głębokim tłuszczu. Kładę na ręcznik papierowy,  aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.



SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ