CHLEB PSZENNY
Pyszny i zdrowy domowy chleb na zakwasie.
Składniki :
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g zakwasu żytniego
20 g drożdży
50 g siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki wkładam do Thermomixa wg podanej kolejności.
Ustawiam czas 4 min. Interwał, czyli wyrabianie ciasta.
Formuję kulę i pozostawiam do wyrośnięcia. Trwa to ok. 1 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatam - radzę ręcznie - i wkładam do koszyczka, aby wyrósł. Po wyrośnięcia, co trwa ok. 1 godz., smaruję go rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik grzeję do temperatury 220 st. C i wkładam pojemnik z wodą.
Chleb piekę 10 min. w temp. 220 st.C, a następnie zmniejszam temperaturę do 180 st.
i piekę 35 min.
Studzę na kratce, aby był chrupiący.
SMACZNEGO !!!
.
Składniki :
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g zakwasu żytniego
20 g drożdży
50 g siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki wkładam do Thermomixa wg podanej kolejności.
Ustawiam czas 4 min. Interwał, czyli wyrabianie ciasta.
Formuję kulę i pozostawiam do wyrośnięcia. Trwa to ok. 1 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatam - radzę ręcznie - i wkładam do koszyczka, aby wyrósł. Po wyrośnięcia, co trwa ok. 1 godz., smaruję go rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik grzeję do temperatury 220 st. C i wkładam pojemnik z wodą.
Chleb piekę 10 min. w temp. 220 st.C, a następnie zmniejszam temperaturę do 180 st.
i piekę 35 min.
Studzę na kratce, aby był chrupiący.
.
Komentarze
Prześlij komentarz