PODGRZYBKI MARYNOWANE W OCCIE


Właśnie wróciłam z grzybobrania. Znaleźliśmy kilka ładnych podgrzybków,  a więc do dzieła. Większość  przeznaczyłam do suszenia, ale mam też sporo małych kapeluszy, które zrobię w marynacie octowej. A oto przepis:


Grzyby - prawdziwki lub podgrzybki oczyszczam i obgotowuję w wodzie z łyżką octu i łyżką soli. Odcedzam i pozostawiam, aby ociekły z wody i ostygły. 
W tym czasie przygotowuję zalewę.

Zalewa:
400 ml wody 
180  ml octu 
90 g cukru 
łyżeczka soli j
Gotuję wszystkie składniki i studzę. 

Do każdego słoiczka wkładam : 
plaster cebuli 
1 / 2 łyżeczki gorczycy 
2 ziarna ziela angielskiego 
2 ziarna pieprzu 


Grzyby wkładam do słoików,  do 3/4 wysokości, zalewam  ostudzoną   zalewą ,zakręcam i umieszczam w garnku wypełnionym wodą (2/3 wysokości słoiczków ).
Gotuję 15 minut, od chwili pojawienia się bąbelki. Wyjmuję i odstawiam do góry dnem. 
Podobno najlepsze są 7 dniach, ale u mnie czasami nie doczekają tego czasu i też są bardzo dobre. 

SMACZNEGO !!!

Popularne posty z tego bloga

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ, KAJMAKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

SANDACZ W GALARECIE

TORT Z MASĄ KARPATKOWĄ