PODGRZYBKI MARYNOWANE W OCCIE
Właśnie wróciłam z grzybobrania. Znaleźliśmy kilka ładnych podgrzybków, a więc do dzieła. Większość przeznaczyłam do suszenia, ale mam też sporo małych kapeluszy, które zrobię w marynacie octowej. A oto przepis:
Grzyby - prawdziwki lub podgrzybki oczyszczam i obgotowuję w wodzie z łyżką octu i łyżką soli. Odcedzam i pozostawiam, aby ociekły z wody i ostygły.
W tym czasie przygotowuję zalewę.
Zalewa:
400 ml wody
180 ml octu
90 g cukru
łyżeczka soli j
Gotuję wszystkie składniki i studzę.
Do każdego słoiczka wkładam :
plaster cebuli
1 / 2 łyżeczki gorczycy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
Grzyby wkładam do słoików, do 3/4 wysokości, zalewam ostudzoną zalewą ,zakręcam i umieszczam w garnku wypełnionym wodą (2/3 wysokości słoiczków ).
Gotuję 15 minut, od chwili pojawienia się bąbelki. Wyjmuję i odstawiam do góry dnem.
Podobno najlepsze są 7 dniach, ale u mnie czasami nie doczekają tego czasu i też są bardzo dobre.
SMACZNEGO !!!