PIEROGI RUSKIE
FARSZ:
1 kg ziemniaków
80 dkg sera białego
1cebula
sól, pieprz do smaku
Ugotowane - najlepiej poprzedniego dnia- i ostudzone ziemniaki oraz ser mielę. Dodaję przesmażoną na oleju cebulkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam.
CIASTO :
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
60 dkg mąki pszennej
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto ( w TM 1 min. Interwał ).
Rozwałkowuję ciasto i małą szklaneczką wykrawam zgrabne kółka, napełniam farszem i dokładnie sklejam brzegi.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 2 minut od wypłynięcia.
Pierogi najczęściej polewam śmietaną i serwuję , ale są równie pyszne z okrasą, czyli przesmażonymi skwarkami i cebulką.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz